28.9 C
Mostar
Utorak, 9 kolovoza, 2022

U dijelu Slovenije zbog suše nema pranja dvorišta ni tuširanja na plaži

Zbog dugotrajne suše i kao posljednju mjeru pred još strožu redukciju vode općine na slovenskoj obali danas su zabranile zalijevanje javnih zelenih površina, onemogućile tuširanje na plažama te poduzele niz drugih sličnih mjera kako bi se potrošnja smanjila.

Stanje rezervi vode je kritično

Gradonačelnici četiriju priobalnih slovenskih općina, od kojih je najveća Koper, objavili su da je trenutačno stanje rezervi vode kritično i slično stanju koje se u godinama s uobičajenom količinom padalina pojavljuje tek krajem srpnja.- prenosi Index.hr

Zbog toga su do daljnje obavijesti odlučile zatvoriti sve sustave za natapanje zelenih javnih površina, na svim plažama su isključeni tuševi, kao i fontane i česme na javnim mjestima. Od danas se zabranjuje i zalijevanje privatnih vrtova i pranje automobila, a automobile mogu prati samo one autopraonice koje koriste recikliranu vodu.

Zabranjeno je pranje dvorišta, punjenje bazena…

Isto tako, komunalnim službama određeno je da smanje količinu vode za zalijevanje drveća i javnih površina pod cvijećem, dok su u javnim toaletima postavljena upozorenja s pozivima na štednju vode.

Isto tako, zabranjeno je i pranje dvorišta i punjenje bazena, a hoteli i oni koji se bave privatnim turističkim smještajem pozivaju se da o stanju s vodom obavijeste svoje goste i zamole ih da vodu štede.

Ovakva suša ne pamti se posljednjih deset godina

Kako prenose slovenski mediji, ovako dugotrajna suša na tom području ne pamti se od 2012., kad je stanje također bilo pred veću redukciju, koja se izbjegla, a stanje s vodoopskrbom u dijelu Slovenije gdje se stanovništvo stalno povećava i u koje dolazi mnogo domaćih i stranih turista nije se bitno popravilo.

Vlasti upozoravaju da je posljednjih mjeseci izuzetna suša na području vodovoda Rižana kojim se opskrbljuje veći dio slovenske obale te da je sadašnja razina količine vode koja se dobiva iz kraškog vodovoda Sežana, te uvozi iz Istarskog vodovoda u hrvatskoj Istri, na gornjoj razini kapaciteta.

Veće nestašice vode moći će se izbjeći samo dosljednim pridržavanjem navedenih mjera i uz što veću štednju, upozorile su općinske vlasti u obalnom dijelu Slovenije.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
614FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
28.9 ° C
28.9 °
28.9 °
42 %
5.7kmh
20 %
Uto
26 °
Sri
30 °
Čet
32 °
Pet
30 °
Sub
26 °

NAJNOVIJE VIJESTI