13.8 C
Mostar
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

U Njemačkoj štrajkaju stotine tisuća transportnih radnika

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zaposlenici i osoblje u željezničkom, zračnom i pomorskom prometu diljem Njemačke danas započinju veliki štrajk kako bi tražili povećanje plaća zbog rastuće inflacije, dok se putnici spremaju za poremećaje u voznom redu.

Očekuje se da će zaposleni u zračnim lukama, lukama, željeznicama, autobusima i podzemnoj željeznici u velikom dijelu najvećeg europskog gospodarstva poslušati poziv sindikata Verdi i EVG na 24-satni štrajk.

– Radnička borba koja nema utjecaja nije borba – rekao je predsjednik sindikata Verdi Frank Werneke za javnu televiziju Phoenix, prenosi France 24.

Priznao je da bi štrajk poremetio putovanja mnogih putnika na posao i praznike, “ali bolje dan napetosti s mogućnošću dogovora o plaćama nego tjedan industrijskih akcija”.

Ovaj štrajk će utjecati na sav međugradski željeznički i gradski promet, kao i na većinu zračnih luka.

Kako bi spriječio nestašice opskrbe, ministar prometa Volker Wissing naredio je državama da ukinu ograničenja isporuke u nedjelju, dok je od zračnih luka zatražio da dopuste polijetanje i slijetanje kasno noću “kako bi putnici mogli doći do svojih odredišta”.

Sindikat Verdi predstavlja oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnom sektoru, dok EVG predstavlja 230.000 željezničkih i autobusnih prijevoznika.

Sindikati u Njemačkoj traže veće plaće, posebno kako bi se neutralizirao negativan učinak inflacije na realne plaće. Traži se povećanje prihoda od 10,5 posto.

Poslodavci, uglavnom državna i javna poduzeća, do sada su odbijali zahtjeve i nudili povećanje od pet posto uz dvije jednokratne isplate od 1000 i 1500 eura, ove i iduće godine.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
880FollowersFollow
20,600SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
13.8 ° C
13.9 °
13.8 °
82 %
1.5kmh
20 %
Pon
26 °
Uto
25 °
Sri
25 °
Čet
25 °
Pet
24 °

NAJNOVIJE VIJESTI