U Španjolskoj najteži dan od početka krize, pet bh. državljana napustilo tu zemlju

Objavljeno: 23/03/20 20:56

Pet državljana Bosne i Hercegovine danas u popodnevnim satima uspjelo je letom za Budimpeštu napustiti Španjolsku koja trenutno spada u jedno od najvećih žarišta pandemije COVID-19 uzrokovanom virusom SARS-CoV-2, potvrđeno je Feni u Veleposlanstvu BiH u Madridu.

Još dvoje državljana BiH pokušava izići iz te zemlje koja je zatvorila sve kopnene granice i u kojoj su značajno reducirani zrakoplovni letovi.

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Španjolskoj Danka Savić ističe za Fenu da je situacija izuzetno teška te da se mijenja iz dana u dan.

Prema do sada dostupnim podacima broj zaraženih se popeo na 33.089, broj smrtnih slučajeva na 2.206, a oporavljenih 3.355. U Madridu je stanje najteže sa 10.500 zaraženih, gdje je otvorena i bolnica u sajamskom centru Ifema.

-Najavljuje se da najveći udar tek dolazi, ovaj će tjedan biti kritičan, danas je inače najteži dan otkako je počela kriza 472 smrtna slučaja. Od 17 autonomnih pokrajina, najgora situacija je u Madridu, a potom u Kataloniji gdje ima oko 6.000 zaraženih, slučajevi zaraze postoje u Baskiji, Andaluziji, Valenciji i Castilla Leonu. I u Valenciji se gradi bolnica sa 1.100 ležaja – ističe veleposlanica Savić.

Veleposlanica BiH u Španjolskoj kaže kako su uspjeli stupiti u kontakt s nekoliko studenata koji su u toj zemlji na razmjeni u sklopu programa Erasmus, za koji se javilo njih oko 60.

-Naš student koji se nalazi na Sveučilištu u Cadizu gdje ima 10 naših studenata, kazao nam je kako se svi pridržavaju mjera i da je situacija tamo još uvijek dobra. Također jedan od naših studenata koji je na Sveučilištu u Almeriji je također kazao da je situacija zadovoljavajuća – ustvrdila je Savić.

Please follow and like us: