21.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Uoči izvanrednog summita EU Johansson smatra da podizanje zidova oko EU ‘nije dobro rješenje’

Radiotelevizija Herceg-Bosne

S obzirom da sve veći broj migranata pritišće Europsku uniju, očekuje se da će šefovi država i vlada zemalja članica idući tjedan u Bruxellesu raspravljati o tome, a uoči summita povjerenik za unutarnje poslove, Ylva Johansson, razgovarala je s predstavnicima novinskih agencija koje su članice Europske redakcije (European Newsroom – ENR) čiji je član i Fena.

U intervjuu za ENR, povjerenik je rekao da je prošle godine došlo do brzog porasta s 330.000 neregularnih dolazaka iz zemalja kao što su Turska, Indija, Kuba, Egipat i Maroko. Istodobno je gotovo milijun ljudi zatražilo azil u EU, što je stvorilo pritisak na neke članice, poput Belgije i Nizozemske.

Očekuje se da će na posebnom summitu najavljenom za sljedeći tjedan šefovi država EU-a u Bruxellesu raspravljati o nekim od otvorenih pitanja vezanih uz migracije u Europsku uniju.

Jedna od točaka razgovora vjerojatno će biti i financiranje barijera iz proračuna EU. Johansson je u intervjuu rekla da EU financira zaštitu granica, ali “da izgradnja zidova i bodljikave žice oko Europske unije nije dobro rješenje iz mnogo razloga”.

– Imamo dugogodišnji princip da ne financiramo zidove i bodljikavu žicu. I ne mislim da to treba mijenjati, nego treba pristupiti pragmatično. Naravno, najveći dio sredstava za zaštitu granica dolazi iz državnog proračuna i trebali bismo se fokusirati na ono što najbolje možemo učiniti s novcem EU – dodala je Johansson.

Johansson pritom nije isključila da bi se “fizička infrastruktura” na vanjskim granicama mogla financirati iz proračuna EU, a to bi mogla biti tehnologija za nadzor granica.

No, u jesen 2021. već je više od deset država EU-a zatražilo od Europske komisije da se fizičke granične barijere barem djelomično plate iz zajedničkog proračuna. Tada su briselske vlasti to odlučno odbile. Nedavno je austrijski kancelar Karl Nehammer od Komisije zatražio dvije milijarde eura za proširenje granične ograde između Bugarske i Turske.

U schengenskom prostoru slobodnog putovanja trenutačno postoje granične provjere između njegovih članica, primjerice na austrijsko-slovenskoj granici.

– Moramo se riješiti unutarnjih graničnih provjera – rekla je Johansson. Komisija traži prijedloge od država članica i njihovih susjeda kako bi se pronašli načini za sprječavanje neregularnih dolazaka, kao i za zaštitu zemalja od sigurnosnih rizika bez unutarnjih graničnih provjera, dodala je.

Na sastanku sa svojim nizozemskim kolegom Markom Rutteom 26. siječnja u Beču, austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da granične kontrole koje su trenutno na snazi ​​između Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije pokazuju da schengenski sustav otvorenih granica ne funkcionira.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
4.1kmh
0 %
Pet
19 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI