17.7 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

Uvođenje digitalnih zelenih potvrda ključno za spas turizma, ocjenjuju eurozastupnici

Digitalna zelena potvrda ključna je za spas turizma jer omogućuje sigurnija i slobodnija putovanja unutar EU-a tijekom pandemije , ali je ne možemo očekivati prije lipnja, istaknuto je u četvrtak na online konferenciji “Digitalne potvrde i virus covid-19” ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Europska komisija predložila je u srijedu uredbu o uspostavi digitalne potvrde s podacima o cijepljenju, testiranju te preboljenoj bolesti COVID-19 za putovanja unutar EU-a, koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar EU tijekom pandemije.

Riječ je o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU, a kako nema dovoljno cjepiva, Komisija želi i da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Na online konferencije u kojoj se raspravljalo o prednostima i nedostacima zelene potvrde, ali i predviđanjima kad bi ona mogla stupiti na snagu sudjelovali su zastupnici Valter Flego (IDS, Renew Europe), Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, Portugal) i Tomislav Sokol (HDZ, EPP) te Iris Goldner Lang s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Eurozastupnik Valter Flego istaknuo je da je ova tema vrlo važna za Hrvatsku “jer se borimo sa činjenicom da već drugi Uskrs nećemo imati turiste ni predsezonu, što je veliki udarac na gospodarstvo i turizam”. Flego je, međutim, ocijenio da je Komisija s prijedlogom trebala izaći još ranije te je upozorio da države članice i dalje “plešu po svome”.

“Povučeni primjerima iz prakse u Parlamentu, to će trajati tri mjeseca dok postane stvarnost dakle do šestog mjeseca. Peti mjesec bit će takav kakav je sada što znači da u Hrvatsku netko može doći s negativnim testom, biti u hotelu, kampu, apartmanu i vratiti se s negativnim testom i karantenom, samo ti testovi su za obitelj oko 600 eura”, istaknuo je Flego i dodao da je zelena potvrda svakako jedan polukorak naprijed.

„Digitalna zelena potvrda je korak naprijed, ali nije čarobni štapić koji rješava problem putovanja po Europi“, ocijenio je.

“Nema diskriminacije, ovo je samo pomoć ka laganoj normalizaciji kretanja unutar Europe. Put će biti dugačak i naravno da ćemo budno pratiti što se dešava”, zaključio je Flego.

Eurozastupnik Tomislav Sokol istaknuo je da je digitalna zelena potvrda u primjeni mogla biti od lipnja.

Naveo je i nekoliko odredbi oko kojih očekuje više rasprave, poput pitanja treba li se državama članicama ostaviti mogućnost priznavanja cjepiva protiv koronavirusa koja nisu odobrena od strane Europske agencije za lijekove.

“Trenutačni prijedlog Komisije predviđa tu mogućnost, ali postoje jaki otpori takvoj odredbi i to nešto oko čega će vjerojatno biti dosta različitih stavova i u samom Parlamentu“, upozorio je Sokol.

Zaključio je međutim da će potvrda svakako biti poboljšanje u odnosu na trenutačnu situaciju te je istaknuo da, suprotno pojedinim komentarima, ne predviđa dodatna ograničenja i ne dijeli građane na one prvog i drugog reda.

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Iris Goldner upozorila je da će zelene potvrde imati niz društvenih i ekonomskih koristi, ali niz opasnosti.

“Važno je razlikovati situaciju u kojoj se trenutno nalazimo i za tri mjeseca kad bi se ovo trebalo usvojiti. Trenutno, kada je iznimno mali postotak stanovništva cijepljen i većina ljudi koji se žele cijepiti se ne mogu cijepiti, uvođenje potvrde nosilo bi sa sobom probleme diskriminacije”, istaknula je Goldner i dodala da bi necijepljeno stanovništvo imalo alternativu, ali da bi to predstavljalo dodatni vremenski i novčani napor.

Portugalska zastupnica Claudia Monteiro de Aguiar (EPP) pozdravila je prijedlog o uvođenju zajedničkog europskog rješenja za kretanje unutar turističke sezone.

Naglasila je kako od Europske komisije očekuje da pomogne članicama EU-a u uspostavi sustava potrebnog za dobro funkcioniranje digitalne zelene potvrde, što je posebno važno uoči turističke sezone. Napomenula je da će idući tjedan Europski parlament glasati o inicijativi za uspostavu EU strategije za održivi turizam za koju je ona izvjestiteljica, te da se u tom dokumentu pozivaju države članice da u nacionalnim planovima oporavka ne zanemare financijsku pomoć za turistički sektor.

Europski parlament idući tjedan na plenarnoj sjednici treba glasati o prijedlogu rezolucije o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam za što je izvještaj pripremala zastupnica Monteiro de Aguiar.

Uz odgovore na krizu prouzročenu pandemijom, prijedlog Europskog parlamenta sadrži i odredbe o prelasku na odgovoran i pametan turizam.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
17.7 ° C
17.7 °
16.9 °
88 %
0.9kmh
18 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI