8.7 C
Mostar
Nedjelja, 16 siječnja, 2022

Zovko: Odlučni smo u stvaranju prilika za osobni, društveni i profesionalni razvoj mladih Europljana

Nakon što je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u prosincu prošle godine usvojen prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih, Europska komisija je započela s provođenjem prvih aktivnosti, uključujući i pokretanje portala (https://europa.eu/youth/year-of-youth_hr), koji na jednom mjestu obuhvaća sve informacije u vezi s provedbom inicijative u narednih 12 mjeseci.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) Željana Zovko pozdravila je najavljene aktivnosti unutar Europske godine mladih, koje će mladim europskim građanima pružiti razne mogućnosti za stjecanje znanja i vještina, razmjene ideja i sudjelovanje u brojnim događajima, konferencijama i procesima savjetovanja diljem Europske unije: „Europska godina mladih potvrdila je našu predanost osnaživanju položaja mladih Europljana nakon svih nedaća izazvanih pandemijom koronavirusa. Naši mladi građani sada imaju priliku za daljnji osobni, društveni i profesionalni razvoj te sudjelovanje u izgradnji održivije, digitalnije i sigurnije budućnosti Europske unije“.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u svom prošlogodišnjem govoru o stanju Unije da će Europska komisija predložiti da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. Vijeće i Europski parlament su početkom prosinca prošle godine o tome postigli privremeni dogovor, a koji je potom usvojen na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje te na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Za provedbu inicijative je zasad potvrđeno dodatnih 8 milijuna eura unutar programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti, a tijekom godine će se sredstva osigurati i iz drugih programa Unije.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
376FollowersFollow
13,100SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
8.7 ° C
8.7 °
8.7 °
39 %
1kmh
0 %
Ned
11 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
9 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI