15 C
Mostar
Srijeda, 28 listopada, 2020

Bošnjaci u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH odbacili prijedloge Hrvata i usvojili samo svoje stavove

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS-a Zastupničkog doma Parlamenta Federacije dostavio je prijedlog Zaključaka u parlamentarnu proceduru, na 1. točku dnevnog reda (Prijedlog zaključaka ZDPFBiH povodom pokušaja podrivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH), 11. redovite sjednice održane 19.02.2020.godine. Prijedlog Kluba HDZ BiH-HNS-a nije dobio potrebnu većinu.

Zaključke Kolegija ZDPFBiH koji su usvojeni na sjednici glasovima stranka sa sjedištem u Sarajevu zastupnici iz reda HDZ BiH- HNS-nisu podržali.

-U prijedlogu Zaključka koji je dostavljen u parlamentarnu proceduru, Kluba HDZ BIH-HNS je predložio stavove koji sadrže zaštitu i očuvanje ustavnog poretka, uz prijedlog da svi politički predstavnici odnosno nositelji vlasti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti u Bosni i Hercegovini kao i međunarodna zajednica, primjenjujući načela ustavnosti i zakonitosti, poštuju i čuvaju ustavni poredak kao i prihvaćanje svih rješenja koja su plod dijaloga u okviru Ustava BiH i europskih standarda. Uvažavajući suverenitet i štiteći integritet Bosne i Hercegovine kao i nositelja vlasti u BiH, zakonodavno tijelo ne treba donositi gledišta koja BiH svode na međunarodni protektorat.

Klub HDZ BiH-HNS također se nije osvrtao na propisane norme uvrđene Ustavom i Aneksima općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH jer su iste jasne i precizne, već je zatražio pomoć međunarodne zajednice u svim procesima koji se odnose na vladavinu prava, prema kojoj djelovanje nositelja vlasti ali i društva, mora biti utemeljeno na Ustavu i zakonu.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu su zatražile izravnu intervenciju međunarodnih tijela odnosno Visokog predstavnika u područje koji se odnose na neovisnost sudbene vlasti (u segmentu provedbe istražnih radnji, odlučivanja po predmetima protupravnog postupanja i na kraju izricanja sankcija). Mišljenja smo kako pozivanje na intervenciju izravno narušava suverenitet BiH ali i odgovornost institucija u BiH.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu su odbile i sljedeći prijedlog Kluba HDZ-HNS-a:
(3)Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužuje Vladu FBIH da izvrši analizu zakona i propisa u FBiH koji se odnosi na državno zemljište sukladno odlukama Ustavnog suda BIH. Stranke sa sjedištem u Sarajevu SU bile protiv ovoga Zaključka Kluba HDZ BiH – HNS što izravno govori o stvarnoj namjeri i nastojanjima implementiranja odluka Ustavnog suda BiH, jer niz propisa u kojima je HDZ BiH preglasan, kao što su članak 3., 7. i 9., Zakon o vodama FBIH, članak 100 Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBIH, sadrže odredbe koje državno vlasništvo reguliraju kao vlasništvo kojem je titular ili kojim raspolaže Federacija BiH – navodi se u dokumentu koji je dostavljen redakciji portala Pogled.ba.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,980SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
75 %
Sri
21 °
Čet
19 °
Pet
19 °
Sub
20 °
Ned
12 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Lavrov u samoizolaciji, neće doći u BiH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naazi se u samoizolaciji nakon što je stupio u kontakt s osobom zaraženom COVID-19, izvijestila je...

Nogometaš Dinama pozitivan na koronu uoči puta u Moskvu

Jedan nogometaš Dinama je uoči putovanja u Moskvu pozitivan na koronavirus, pokazali su rezultati testiranja obavljenog u ponedjeljak. Njegovo ime nije objavljeno,...