5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Djeca u BiH spremaju darove za male Ukrajince

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U domovima i školama širom Bosne, mladi su ovog prosinca pripremali poklone za koje se nadaju da će izmamiti osmijeh na lica njihovih vršnjaka koji preživljavaju rat u Ukrajini, baš kao što su njihovi roditelji dobivali poklone kad su oni bili u ratu prije 30 godina, piše Associated Press.

Odgovarajući na apel malog sarajevskog muzeja, djeca spremaju poklone koji sadržavaju toplu odjeću, igračke, bombone i druge jednostavne poklone koji će biti dostavljeni djeci Ukrajine na vrijeme za Novu godinu.

Roditeljima i odgajateljima koji im pomažu da odaberu što da pošalju, iskustvo je probudilo rijetke sretne uspomene iz vremena kada su stranci bili ljubazni prema njima dok su odrastali u stalnom strahu od smrti.

Kada sam rekla tati da ćemo pripremiti poklone za djecu u Ukrajini, rekao mi je kako su njih takvi pokloni uvijek obradovali kada su oni bili u ratu – rekla je Sara Nur Spahić.

Nadam se da će i djeca u Ukrajini biti jednako sretna – dodala je 11-godišnjakinja.

Snage bosanskih Srba su držali Sarajevo pod opsadom početkom 1990-ih, tijekom krvavog raspada Jugoslavije. Oko 350.000 ljudi bilo je zarobljeno tijekom 46 mjeseci u svom gradu, izloženo svakodnevnom granatiranju i snajperskim napadima i bez pristupa struji, hrani, vodi, lijekovima i vanjskom svijetu. Više od 11.000 ljudi, od kojih je više od polovine civila, ubijeno je tijekom opsade. Bezbroj drugih je ranjeno.

Kako mnoga djeca u Sarajevu i drugdje u BiH odrastaju slušajući priče svojih roditelja o djetinjstvu provedenom u ratu, suosjećaju sa svojim “strancima prijateljima” u Ukrajini, rekla je pedagogica Elvira Velić-Muftić.

Vjerujem da će primanje ovih poklona učiniti djecu u Ukrajini mnogo sretnijom jer će znati da neko misli na njih – rekla je 11-godišnja Asja Ibrahimović dok je svojim drugovima iz razreda pomagala da sortiraju poklone.

Morali smo imati na umu da izaberemo stvari koje se lako mogu nositi jer djeca u Ukrajini i njihove obitelji često moraju napustiti svoje domove u roku od nekoliko minuta nakon što čuju zvuk sirena za zračni napad kako bi potražili sklonište u podrumima i stanicama podzemne željeznice – rekao je 11-godišnji Tarik Kulenović. Kulenović je svoju poklon kutiju napunio čokoladicama i igračkama. Topli vuneni šeširi i rukavice, uz sveske i bojice također su bili istaknuti među poklonima koje su pripremili njegovi drugovi iz razreda.

Pomaganje svojim sadašnjim štićenicima da naprave poklone, Velić-Muftić je vratilo u 1990-te, kada se pridružila lokalnim volonterskim naporima da obrazuje tisuće djece koja su ostala zarobljena u Sarajevu.

  • Bila sam u poziciji da svojoj djeci podijelim poklon kutije koje su im poslala djeca iz cijelog svijeta. Radost na njihovim licima, osjećaji koje su ti pokloni izazvali su nešto što se ne može zaboraviti – rekla je Velić-Muftić.

Upravo taj trenutni osjećaj radosti Muzej ratnog djetinjstva nadao se pružiti djeci u Ukrajini kada je početkom prosinca pokrenuo akciju poklona u Bosni, rekao je njegov osnivač i direktor Jasminko Halilović.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI