17.7 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

Izgradnja trase autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj će značajno pridonijeti razvoju grada

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak predstavnika Grada Mostara i gradskog vijeća Mostara s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uz gradonačelnika Mostara Maria Kordića, glavnu savjetnicu Grada Mostara Radmilu Komadinu sastanku su bili nazočni predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i dopredsjednik Velibor Milivojević, a u izaslanstvu EBRD-a bili su Manuela Naessl direktorica EBRD ureda u Bosni i Hercegovini i Josip Polić, bankar za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH.

Gradonačelnik Kordić upoznao je predstavnike EBRD-a kako je početkom travnja u sjedištu JP Autoceste FBiH održao sastanak s predstavnicima JP Autoceste FBiH s ciljem nastavka dijaloga i partnerskog odnosa u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – Tunel Kvanj. Tom prilikom predstavnici JP Autoceste FBiH su gradonačelniku Kordiću prezentirali trasu autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj kao i projekte izgradnje lokalnih prometnica i zahtjeve lokalne zajednice, koji su ušli u Zahtjev za projektiranje.

Gradonačelnik Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Marić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Milivojević u razgovoru s direktoricom EBRD-a Naessl izrazili su punu potporu izgradnji trase autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj, a koji će značajno pridonijeti razvoju grada Mostara i cjelokupne zajednice na ovom području.

Također, istaknuli su kako je uprkos početnim poteškoćama u realizaciji projekta, zahvaljući dobroj komunikaciji i suradnji između JP Autoceste Federacije BiH, Grada Mostara i mještana s ovog područja proces eksproprijacije priveden kraju.

Svi sudionici sastanka složili su se kako će relizacijom ovog projekta biti prije svega poboljšanja kvaliteta života lokalnog stanovništa, a što pretpostaljva izgradnju loklanih infrastrukturnih projekata i zapošljavanja loklanog stanovništva.

Upoznali su predstavnike EBRD-a kako Grad Mostara provodi upravni postupak pokrenut po prijedlogu J.P. „Autoceste Federacije BiH“ d.o.o. Mostar radi potpune eksproprijacije nekretnina u svrhu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar jug – Buna, poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj, područje Grada Mostara.

Prema elaboratu eksproprijacije u obuhvatu ove dionice je 375 parcela na području k.o. Hodbina, k.o. Ortiješ, k.o. Gnojnice Donje, k.o. Malo polje, k.o.Kosor i k.o. Blagaj. Prema trenutnom stanju više od 70% dionice je završeno, odnosno izdana su rješenja o eksproprijaciji nekretnina i pred ovim organom postignuti i potpisani sporazumi o naknadi za izuzete nekretnine. Preostali, neriješeni dio parcela je u većem dijelu državna imovina.

Od mještana u naselju Ortiješ, nezadovoljni trasom puta su samo četiri obitelji, a svi ostali u tom naselju su potpisali sporazume o naknadi o izuzetim nekretninama.

Direktorica Naessl zahvalila je na pruženim informacijama i nedvojbenoj potpori grada Mostara ovom važnom infrastrukturnom projektu. Dodala je kako će EBRD nastaviti realizaciju ovog projekta, a izrazila nadu da će se do studenoga 2021. završiti sve potrebne procedure kako bi se pristupilo realizaciji projekta izgradnje autoceste na Koridoru Vc.

Na sastanku je bilo riječi i o uključivanju Mostara u projekt Zeleni gradovi EBRD-a, u kojeg su već uključeni Sarajevo, Banja Luka Zenica, s ciljem da se i u Mostaru kroz taj projekt osigura metodologija koja može osigurati povlačenje sredstava kao i grant sredstava za investicije u oblasti okoliša, posebno u oblastima unapređenja kvaliteta zraka, prometne infrastrukture, javnog prijevoza i energetske efikasnosti.

Zeleni gradovi EBRD-a predstavljaju sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, a dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o konkretnim potencijalnim projektima koji bi se mogli realizirati u Mostaru.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
17.7 ° C
17.7 °
16.9 °
88 %
0.9kmh
18 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI