Karan: Tri stranca u Ustavnom sudu su pod izravnom palicom međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite

Glavni tajnik Vlade Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas kako nije primjereno niti normalno da u Ustavnom sudu BiH odluke donose tri stranca koja su pod izravnom palicom međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite.

“Tvrdim da su pod izravnom palicom međunarodne zajednice, nažalost i bošnjačke političke elite. Potpuno su u ulozi preoblikovanja državnog uređenja BiH i putem Ustavnog suda žele da BiH pretvore u unitarnu državu”, rekao je Karan za RTS.

On, je povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom se poljoprivredno zemljište Republike Srpske pretvara u vlasništvo BiH, naglasio da BiH nema imovinu i da je imovina vlasništvo entiteta.

Karan je rekao da su srpski predstavnici zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda usuglasili tekst prijedloga zakona da se umjesto trojice stranih sudaca uvedu domaći suci u Ustavni sud BiH.

Na pitanje do kada će potrajati nesudjelovanje Srba u donošenju odluka u institucijama u Sarajevu, Karan je rekao kako je to korištenje ustavno-pravnih i politički legalnih i legitimnih mehanizama Republike Srpske, njenih predstavnika i u Srpskoj i na razini BiH i da se time sprečava antidaytonsko djelovanje u BiH.

“Republika Srpska u svim ovim događajima štiti Ustav, ovdje se ne događa ništa dramatično. Ako je nešto dramatično, to je da mi dramatično čuvamo Ustav i Republike Srpske i BiH”, istakao je Karan.

On je ukazao kako BiH ima šansu, ali samo ako domaći lideri budu donosili odluke.

“Ovo je test za domaće lidere da donesu samostalnu odluku, jedan od ključnih testova da se dogovore da u Ustavnom sudu BiH odluke donose naši pravnici, naši predstavnici i svojim autoritetom ćemo prihvatati te odluke koje budu zajedničke”, rekao je Karan.

Please follow and like us: