Ljekarna kažnjena sa 10 000 maraka jer je utrostručila cijene proizvoda za dezinfekciju

Inspektori Fedralne uprave za inspekcijske poslove kaznili su jednu ljekarnu u Sarajevu sa 10.000 KM zbog trostruko viših cijena dezinfekcijskih sredstava, a pokrenut je i prekršajni postupak.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je za “Dnevni avaz” da su inspektori ove uprave bili u kontroli ljekarne i tržnih centara za koje se pretpostavlja i za koje postoje saznanja da su, eventualno, povećali cijene.

“Naglasak je na dezinfekcijskim sredstvima u ljekarnama, kao što su, između ostalog, i maske. Na tržištu nedostaje ovih medicinskih sredstava”, rekao je Ajdinović i istaknuo kako da su u jednoj ljekarni otkrivene trostruko više cijene od prvobitnih za ovu vrstu proizvoda.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije Fahir Halilović naveo je za “Avaz” da maske, ukoliko se uspiju pronaći, koštaju od 1,20 do 1,60 KM.

“Navedena cijena nije realna za običnu masku, u normalnim uvjetima cijena je od 0,10 do 0,20 feninga”, rekao je Halilović i dodao kako se kao izgovor za poskupljenje koristi povećanje nabavne cijene.

Halilović je istaknuo kako nema ni sredstava za dezinfekciju i da se u ljekarnama jedino može naći alkohol od 100 mililitara po cijeni od 5,50 KM.

Please follow and like us: