18.9 C
Mostar
Subota, 31 listopada, 2020

Mandić: U slučaju većeg broja oboljelih od koronavirusa u FBiH moguće da se pojedini hoteli pretvore u karantene

Predstavnici Federalne vlade, Zavoda za javo zdravstvo FBiH i formiranog Kriznog štožera za koronavirs poručili su na press-konferenciji nakon sjednice Vlade da svi kapaciteti intenzivno surađuju i koordinirano djeluju pred mogućom pojavom ovog virusa i u Federaciji odnosno Bosni i Hercegovini.

Zasad nema oboljelih u FBiH i mjesta za paniku nema, kazali su i dodali da u medijskim sadržajima treba posvetiti što više prostora govoru i preporukama struke kad je riječ o ovom virusu radi pravovremenih i istinitih informacija.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je kako se to ministarstvo na vrijeme uključilo u suradnju sa zavodima javnog zdravstva i ministarstvima svih razina, zdravstvenim ustanovama, kao i s graničnom policijom, sve s ciljem pravovremenog otkrivanja, izolacije i liječenja eventualno oboljelih.

Podsjetio je i na formiranje Kriznog štožera za koronavirus, kao i na uputstva kliničkim centrima da formiraju odjeljenja za oboljele, što je u međuvremenu i učinjeno.

Rekao je i da je Federalna vlada stavila na raspolaganje novac s posebnog podračuna u slučaju da ga klinički centri i bolnice zatraže za određene potrebe u vezi s liječenjem oboljelih i zaštitom, kao i da raspoloživa cifra nije limitirana.

Mandić ističe da je koronavirus poznat znanosti i struci, da nema mjesta za paniku, te preporučuje građanima da slušaju savjete struke kojoj u medijima treba dati što više prostora radi pravovremenih i istinitih informacija.

Po riječima ministra Mandića, taj virus se proširio na sve kontinente, a smrtnost u Kini kao početnom žarištu nije dosegla dva posto i tamošnja situacija pokazuje znake smanjenja.

Mandić posebno potcrtava da karantini zapravo trebaju biti kapaciteti za zdrave ljude koji eventualno dođu u kontakt s osobama sa simptomima obolijevanja. U slučaju da i kod do tada zdravih dođe do simptoma, zdravstvo treba hitno regirati.

Ako se ukaže potreba za boravak više ljudi u karantinima, Vlada će se, po navodima ministra Mandića, pobrinuti da osigura i dodatne kapacitete tipa hotela i drugih objekata.

Preporuka Ministarstva i drugih subjekata uključenih u koordinaciono djelovanje zbog koronavirsa, preporučuju svima da otkažu ekskurzije u područja gdje su obolijevanja potvrđena.

-Treba slušati struku – naglasio je još jednom Mandić dodavši da je jedna od preporučenih mjera izbjegavanje odlaska na javne skupove.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,010SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
18.9 ° C
19 °
18.9 °
45 %
1.5kmh
0 %
Sub
18 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
21 °
Sri
22 °

NAJNOVIJE VIJESTI