3 C
Mostar
Petak, 23 listopada, 2020

Martinović: Ako mogu raditi liječnici, zdravstveni djelatnici, policajci, trgovci, komunalni djelatnici i mnogi drugi, onda i Parlament mora zasjedati

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović smatra da Parlament FBiH i u ovoj novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa (Covid 19) mora raditi i izvršavati svoj dio ustavnih obveza te da nema razloga da zakonodavna vlast ne funkcionira.

Naglasio je da je jedini preduvjet za rad zakonodavne vlasti u ovim uvjetima donijeti izmjene Poslovnika o radu u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

-Izmjene i dopune Poslovnika o radu omogućile bi neometana online zasjedanja, a samim time i donošenje vrlo važnih odluka koje će biti nužno usvojiti kako bismo se mogli nositi s izazovima krize koja je već nastupila – stava je.

Ocjenjujue da ukoliko u BiH mogu raditi liječnici, zdravstveni djelatnici, policajci, trgovci, komunalni djelatnici i mnogi drugi, ne vidi niti jednog razloga zbog kojeg ne bi mogla zasjedati oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i donijeti izmjene i dopune svojih poslovnika.

-Na taj način bismo osigurali preduvjet za normalno funkcioniranje zakonodavne vlasti, korištenjem informatičkog sustava koji podržava prijenos video konferencije ili aplikacija, programa i drugih elektroničkih platformi za izravnu glasovnu i video komunikaciju – pojasnio je.

Kako je naveo već u prošli petak informirati su izaslanici u Domu naroda da očekuju sredinom ovoga tjedna sjednicu na kojoj će se izvršiti izmjene Poslovnika o radu Doma naroda.

-Naš zajednički dogovor s predsjedateljem Zastupničkog doma bio je da se sjednica Zastupničkog doma održi u utorak 31. ožujka, a sjednica Doma naroda 1. travnja uz sve mjere epidemiološke zaštite. Što se nas tiče, u ovom trenutku čekamo reakciju Zastupničkog doma – dodao je Martinović.

Kaže i da samo izmijenjeni Poslovnici u oba doma Parlamenta i usklađena metodologija rada omogućavaju donošenje validnih odluka, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pozvao je predstavnike političkih stranaka u FBiH na donošenje razboritih odluka, te potpunu predanost poštivanju ustava i zakona koji su na snazi u ovoj zemlji, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,930SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
3 ° C
3 °
3 °
86 %
1kmh
20 %
Pet
20 °
Sub
17 °
Ned
19 °
Pon
18 °
Uto
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI

VIDEO: Epidemiološka situacija u HBŽ pogoršana

Kao i u ostatku države, epidemiološka situacija u Hercegbosanskoj županiji je pogoršana. Najteža situacija je u Livnu gdje je došlo do velikog...

VIDEO: Novi turistički projekti u Hercegovini

Koronavirus ostavlja velike posljedice u turističkom sektoru u Hercegovini, ali to ne znači da se ne radi na novim projektima. Turizam je...

HERCEG I BALIĆ S PREDSTAVNICIMA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave susreli su se danas sa...