19 C
Mostar
Subota, 27 veljače, 2021

Ministarstvo civilnih poslova BiH neće tražiti bilo kakvu nabavu cjepiva

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine isključivo je nadležno za koordinaciju u procesu nabave cjepiva, dok nadležne vlasti entiteta i Brčko distrikta diktiraju aktivnosti u toj oblasti, rečeno je Feni u tom Ministarstvu.

Kako su naveli u odgovoru na upit o tome je li se krenulo s procedurom nabave cjepiva izravno od proizvođača, iz Ministarstva su kazali kako oni mogu samo posredovati u zbrajanju potreba i kroz zajedničke narudžbe pomoći bržoj realizaciji nabavke.

Nadležne entitetske vlasti iskazale su ranije potrebe za nabavu cjepiva proizvođača Gamaleya, Sinopharm i BioNTech-Pfizer.

Federacija BiH želi kupiti po 100.000 doza Gamaleya i Sinopharm cjepiva te 200.000 doza BioNTech-Pfizer, dok Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech-Pfizer, a Brčko Distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8.000 BioNTech-Pfizer.

Iz Ministarstva napominju kako su ovo potrebe iskazane prema Ministarstvu zbog koordinacije zajedničke nabave, što ne znači da su to i jedine nabavke koje vrše entiteti.

Kada je riječ o konkretnoj nabavci za koju je iskazana potreba nadležnih vlasti, Ministarstvo je sve zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH, te veleposlanstvima Rusije i Kine u BiH.

-Uz iskazane potrebe, zatražene su i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva (cijena, dinamika isporuke, uvjeti transporta, skladištenje, primjena…) kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije – kažu za Fenu u Ministarstvu.

Ministarstvo civilnih poslova nema saznanja o tome kada će proizvođači odgovoriti na ove upite, a sve dalje aktivnosti, kao što je ranije rečeno, vode nadležna tijela entiteta i Brčko distrikta.

Pojašnjavaju da Ministarstvo civilnih poslova neće tražiti bilo kakvu nabavu cjepiva, jer za to nema ustavnu nadležnost, a ne raspolaže ni proračunskim sredstvima za te namjene te nije u mogućnosti da stvara financijske obveze drugim tijelima vlasti.

-Ministarstvo može samo posredovati kako bi nabava koju vrše entiteti bila što brža i učinkovitija. S tim u vezi, prema informacijama kojima mi raspolažemo, entiteti i Brčko distrikt zainteresirani su za nabavu cvjepiva od tri proizvođača – zaključeno je u odgovoru Ministarstva na upit Fene.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija ranije je nakon susreta s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem najavio da će BiH krenuti u nabavu cjepivo protiv koronavirusa izravno od proizvođača.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,780SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
19 ° C
19 °
19 °
32 %
5.7kmh
20 %
Sub
14 °
Ned
12 °
Pon
15 °
Uto
15 °
Sri
16 °

NAJNOVIJE VIJESTI