2 C
Mostar
Četvrtak, 21 siječnja, 2021

Odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu objavljena u Službenom listu

Odluka u predmetu u kojem je Ustavni sud odlučivao o zahtjevu sedam izaslanika Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske objavljena je u Službenom listu Bosne i Hercegovine, čime je stupila na snagu.

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH, donesena je početkom veljače, po kojoj se svo poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Narodna Skupština Republike Srpske, krajem 2019. godine.

Nakon toga je Narodna Skupština Republike Srpske, u ponedjeljak (17. veljače), na posebnoj sjednici, donijela zaključke, u kojima, između ostalog, je usvojena obustava rada predstavnika Srpske u tijelima Bosne i Hercegvoine do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva je nakon toga Parlamentu BiH sa drugim predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske (RS) i HDZ-om podnio Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Kako se navodi, ukinuti član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, prestaje važiti idućeg dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”.

Sedam izaslanika Vijeća naroda Republike Srpske podnijelo je 24. listopada 2019. godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. Istovremeno su podnositelji zahtjeva zatražili da Ustavni sud donese odluku o privremenoj mjeri kojom bi zabranio primjenu osporene odredbe do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o navedenom zahtjevu.

Od Narodne skupštine Republike Srpske zatraženo je 29. listopada 2019. godine da dostavi odgovor na zahtjev. Narodna skupština je odgovor dostavila 2. prosinca 2019. godine.

Ustavni sud je zaključio da je osporena odredba, kojom je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, protivna Ustavu BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,530SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
slaba kiša
2 ° C
2 °
2 °
93 %
1kmh
90 %
Čet
10 °
Pet
11 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI