18.6 C
Mostar
Srijeda, 12 svibnja, 2021

Policijski službenici se moraju pridržavati standarda policijskog postupanja

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine najoštrije su osudili brutalni napad i premlaćivanje mladića u Mostaru od policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, koji se desio 10. travnja.

S tim u vezi, Ombudsmeni BiH su donijeli odluku da otvore predmet po službenoj dužnosti u kojem će pratiti postupanje nadležnog tužiteljstva u postupku procesuiranja ovih osoba, ali i insistirati da se što prije u ovoj županiji uspostave zakonski mehanizmi za procesuiranje policijskih službenika bez čijeg postojanja nije moguće utvrditi disciplinsku odgovornost ovih osoba što smo utvrdili u drugim predmetima, priopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kako nadalje navode, snimak koji je dostupan u javnosti je dovoljno jasan, pregledan i ukazuje na brutalnost, tako da Ombudsmeni mogu zaključiti da su policijski službenici primijenili prekomjernu fizičku silu prema spomenutom mladiću.

  • Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, ombudsmeni smatraju da su u ovom činu policijskih službenika sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, kao i da je ova, nepotrebna upotreba fizičke sile narušila ljudsko dostojanstvo. Postupanje policijskih službenika je nečovječno, a s druge strane ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je pobudilo osjećaj straha i inferiornosti – navodi se u priopćenju.

Ombudsmeni i ovim putem podsjećaju nadležno ministarstvo ali i njegove pripadnike da moraju postupati isključivo u skladu s ustavom, međunarodnim ugovorima, zakonom i drugim propisima.

  • Nadalje, policijski službenici se moraju pridržavati standarda policijskog postupanja, a naročito onih koji proizlaze iz obaveza utvrđenih međunarodnim aktima, a odnose se na dužnost služenja ljudima, poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, nediskriminaciju prilikom izvršavanja policijskih zadataka, ograničenost i uzdržanost u upotrebi sredstava prinude, zabranu mučenja i primjenu nečovječnih i ponižavajućih postupaka. Primjena policijskih ovlaštenja mora biti srazmjerna potrebi zbog koje se policijsko ovlaštenje poduzima – podsjećaju Ombudsmeni BiH.

Istovremeno, naglašavaju da su pripadnici svih ministarstava unutrašnjih poslova dužni da u vršenju policijskih poslova postupaju obazrivo prema građanima, vodeći računa da se ne povrijedi dostojanstvo ličnosti i da građane ne izlažu nepotrebnom uznemiravanju, te osiguraju potpuno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda građana u skladu sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima, vodeći računa o principima etičnosti, profesionalnosti i zakonitosti, kao i dostojanstva, ugleda i časti osobe nad kojom se predmetna radnja vrši.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,726FansLike
221FollowersFollow
8,300SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
18.6 ° C
18.6 °
15.6 °
48 %
1kmh
40 %
Sri
17 °
Čet
17 °
Pet
17 °
Sub
14 °
Ned
19 °

NAJNOVIJE VIJESTI