5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Senat SUM-a obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Senat Sveučilišta u Mostaru povodom današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, jednoglasno je na sjednici u petak usvojio radnu definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) koja glasi “Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazivati kao mržnja prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima”.

Usvojena je definicija i na engleskom jeziku koja glasi “Antisemitism is a certain perception of Jews, which may be expressed as hatred toward Jews. Rhetorical and physical manifestations of antisemitism are directed toward Jewish or non-Jewish individuals and/or their property, toward Jewish community institutions and religious facilities.”

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust, 26. svibnja 2016. godine, usvojio je Radnu definiciju antisemitizma (Rda). U istovjetnom obliku definiciju i pojašnjenje njezinih oblika usvojila je 31 država članica Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust.

“Antisemitizam se iskazuje u govoru, pisanju, slikovnim oblicima i djelima, a koristi se pogrešno postavljenim stereotipima, kao i negativnim karakternim obilježjima. Usvajanjem navedene definicije potiče se unaprjeđenje shvaćanja cjelokupne bh. javnosti o tome kako se antisemitizam manifestira u 21. stoljeću, a s ciljem borbe protiv rasizma i ksenofobije i potrebe za dostojanstvenim sjećanjem na žrtve holokausta”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI