5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

SIP BiH donio odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda PSBiH iz RS

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je, u ponovljenom postupku, donijela Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

SIP BiH je, razmatrajući je na danas održanoj drugoj sjednici, s četiri glasa “za” i tri protiv, donio odluku kakva je bila i odluka SIP-a BiH donesena početkom mjeseca.

Podsjećanja radi, SIP BiH je tada donio odluku prema kojoj je sporni listić koji je odlučio ishod glasanja u Narodnoj skupštini RS, ipak važeći.

Na ovu odluku je bilo moguće uložiti žalbu.

Kako je rečeno prilikom razmatranja ove točke na danas održanoj prvoj sjednici SIP-a BiH, rješenjima Suda BiH od 13. prosinca 2022. godine uvažene su žalbe Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Ranke Perić Romić na odluku SIP-a BiH od 5. prosinca o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda PSBiH iz RS.

Postupajući u ponovnom postupku, cijeneći stavove i navode Suda BiH, a u skladu s načelom materijalne istine, primjenom relevantnih odredbi i propisa, SIP BiH je danas utvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda PSBiH iz RS, na način da ostaje ista odluka u istom obliku kao i prvobitno donesena.

Prema usvojenoj odluci: Kandidatska lista predlagača Denisa Šulića nije osvojila nijedan glas; Kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić osvojila je 12 glasova; Kandidatska lista PDP- Partija demokratskog progresa osvojila je 12 glasova; Kandidatska lista predlagača Milana Radovića osvojila je 16 glasova; Kandidatska lista predlagača Anje Ljubojević 13 glasova; Kandidatska listapredlagača Igora Žunića 14 glasova; Kandidatska lista predlagača Saše Grbića osvojila je dva glasa i Kandidatska lista predlagača Mladena Ilića osvojila je 14 glasova.

Dodjelu mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske SIP BiH izvršit će nakon pravomoćnosti navedene odluke na koju se može izjaviti žalba Apelacijskom odjelu Suda BiH putem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Članovi SIP-a BiH su na danas održanoj prvoj sjednici glasali tako da su četiri člana bila “za” donošenje ove odluke, a tri protiv, što po Poslovniku SIP-a BiH, znači održavanje nove sjednice i ponovno glasanje o toj točki.

Predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović je na početku druge sjednice pojasnio da, prema odredbama Poslovnika SIP-a BiH, SIP donosi odluke dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova.

  • Ako se odluka ne može donijeti dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova na prvoj sjednici, na drugoj sjednici odluka se donosi većinom glasova – naveo je Arnautović.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI