14.5 C
Mostar
Utorak, 20 listopada, 2020

Što se poduzima u povodu napada na vjerska prava i slobode Hrvata…

„Ovaj orkestrirani napad na kardinala Puljića i pokušaj da se misa za nevine žrtve bleiburške tragedije prikaže kao provokacija i pokušaj rehabilitacije ustaštva zapravo je ništa drugo nego vrijeđanje vjerskih obreda, ograničavanje slobode vjeroispovijesti, narušavanje temeljnih ljudskih sloboda pa samim time i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve“, poručila je Krišto.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto na današnjoj sjednici je postavila pitanje Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice što se poduzelo i što se namjerava poduzeti povodom organiziranog napada na ljudska i vjerska prava i slobode uzoritog kardinala Vinka Puljića, kao i na vjerske osjećaje katolika i hrvatskog naroda u BiH.

Naglasila je kako je ovim napadima došlo do kršenja odredbi Europske konvencije za ljudska prava, odredbi Ustava BiH i odredbi Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

U svom izlaganju Krišto je istaknula kako smo ovih dana svjedoci neprimjerenih i zlonamjernih napada na uzoritog kardinala Vinka Puljića kao i na Katoličku crkvu u BiH zbog svete mise koja bi se u katedrali u Sarajevu trebala održati u spomen na sve nevine žrtve bleiburške tragedije.

„Ovaj orkestrirani napad na kardinala Puljića i pokušaj da se misa za nevine žrtve bleiburške tragedije prikaže kao provokacija i pokušaj rehabilitacije ustaštva zapravo je ništa drugo nego vrijeđanje vjerskih obreda, ograničavanje slobode vjeroispovijesti (u kojoj je sadržano pravo služenja svete mise za pokojnike), narušavanje temeljnih ljudskih sloboda pa samim time i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve“, poručila je Krišto.

Također, Krišto je naglasila kako članak II Ustava BiH jamči vjerske slobode kao i Europska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama prema kojoj svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti.

Osim ovoga, podsjetila je i na Temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine koji su poštujući međunarodno priznata načela o odvojenosti vjere i države i o slobodi vjere sklopile Sveta Stolica i Bosna i Hercegovina, a u kojem između ostalog BiH priznaje Katoličkoj crkvi, i njezinim zajednicama bilo kojega obreda, slobodu vršenja njezina apostolskog poslanja, posebice u onome što se odnosi na bogoštovlje, upravu, učiteljstvo i djelatnost društva.

„Osuđujem svaki zločin bilo tko da ga je počinio i u bilo kojem vremenu, ali moramo dopustiti da svaka nevina žrtva ima pravo na pijetet. Kada govorimo o bleiburškoj tragediji i križnom putu ne smijemo zaboraviti da su životi cijelih obitelji obilježeni ovim zločinom za koji nikad nitko nije odgovarao, pa ga na takav način nitko nije pravno ni valorizirao. Čak da je i samo jedna nevina žrtva ubijena na križnom putu od Austrije do Makedonije zaslužuje da joj se oda pijetet i služi sveta misa. Radi podsjećanja, 50. obljetnica Bleiburške tragedije i križnoga puta obilježena je u Sarajevu i komemoracijom i polaganjem vijenaca i molitvom. Nakon 75. godina s pravom se onda pitamo jesu li to neki drugi ljudi i neko drugo Sarajevo, ali vrijeme je svakako drugo jer umjesto da se bavimo onim što je nadležnost Parlamenta i interes svih onih koji žive u BiH, najlakše je bilo pronaći pogodan trenutak i političko – medijskom hajkom udariti na autonomiju Katoličke crkve i na vjerske slobode i osjećaje kako pojedinaca tako i cijeloga naroda, a sve naravno u svrhu skretanja s važnih tema kao primjerice sporne nabavke respiratora u kojoj je uništeno 10,5 milijuna KM poreznih obveznika ili recimo afere „Asim“ i raznih drugih afera“, kazala je Borjana Krišto u svom izlaganju.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,910SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
14.5 ° C
15 °
14 °
50 %
1kmh
0 %
Uto
19 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
20 °

NAJNOVIJE VIJESTI

ZHZ: 46 novozaraženih

U zadnja 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 125 osoba, od čega su 4 osobe retestirane.

VIDEO: Portret prvaka: Djeca su zbog Kulje igrala nogomet

Albert Pehar svojim emisijama 'Portret prvaka' zna izazvati lavinu emocija kod gledatelja, ali malo je primjera u kojima su reakcije na tolikoj...

HNŽ: 135 novozaraženih, dvije osobe preminule u SKB Mostar

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuli su muškarac iz Livna rođen 1950. godine i žena iz Jablanice rođena...

Taekwondo klub Zrinjski: Katarina Ćorić viceprvakinja BiH

U nedjelju 19. Listopada održano je državno prvenstvo BiH u taekwondo-u. Taekwondo klub ”Zrinjski” zbog trenutne situacije, na ovom turniru se predstavio...