2.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

U Splitu održan okrugli stol o ženama u poslovnom svijetu i politici

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Uoči Međunarodnog dana žena, u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko te Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije je u Splitu održan okrugli stol o ženama u poslovnom svijetu i politici.

„Žene nisu tu samo da liječe rane niti da pružaju utjehu. One su tu da budu za stolom kada se donose odluke. Današnji svijet je pomalo i kaotičan te nemamo odlučnih ljudi. Odlaskom Angele Merkel, koja je na neki način pružala stabilnost u EU, vidimo da se događaju velike turbulencije”- upozorila je Zovko u svom izlaganju, istaknuvši kako u svom radu u Europskom parlamentu aktivno zagovara spolnu ravnopravnost i veće sudjelovanje žena u procesima donošenja odluka na svim razinama.

U tom kontekstu je spomenula svoj rad na izvješću o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi, izvješću o ravnopravnosti spolova u vanjskoj i sigurnosnoj politici i mišljenju o Akcijskom planu o ravnopravnosti spolova te je navela mjere kojima Europska unija radi na postizanju veće ravnopravnosti žena i muškaraca.

“Treba osvijestiti mlade žene i djevojke da dignu svoj glas i preuzmu odlučniju ulogu jer je ovaj svijet itekako nesiguran, a njihovo sudjelovanje je prebitno” – naglasila je Zovko i dodala kako je u trenutnom sazivu Europskog parlamenta udio žena veći od 40 posto te kako se na čelu dvije najvažnije institucije – Europskog parlamenta i Europske komisije nalaze upravo žene.

O važnosti smanjivanja nejednakosti između žena i muškaraca te o trenutačnom stanju u Republici Hrvatskoj po tom pitanju su na okruglom stolu također govorili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Danica Baričević, predsjednica HUP podružnice u Dalmaciji i poduzetnica Helena Budiša, psihologinja Zrinka Mužinić Bikić, poduzetnica i osnivačica brenda Dada&Rocco Danira Glavinić te članica Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije dr. med. Jelena Ćurković.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
30 %
11.3kmh
20 %
Ned
3 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI