-2 C
Mostar
Subota, 28 studenoga, 2020

VIDEO: Novalić, Milićević i Solak obratili se građanima povodom koronavirusa

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zamjenica premijera Federacije BiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević, kao i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak obratili su se građanima Federacije BiH povodom aktuelne situacije vezane za pojavu koronavirusa.

S obzirom na to da je u Federaciji Bosne i Hercegovine proglašeno stanje nesreće uzrokovane širenjem koronavirusa, u stalnom su zasjedanju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni stožer Civilne zaštite i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

-Pratimo situaciju i donosimo potrebne odluke. Imajte povjerenje u našu odlučnost i obvezu da vas zaštitimo. Molim da poštujete sve instrukcije nadležnih tijela – poručio je premijer Novalić građanima.

U stalnom su, kako je kazao, kontaktu s predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske, županijskih vlada, gradova i općina.

-Samo organizirano i disciplinirano društvo može izaći iz ovog globalnog problema. Uporedo sa aktivnostima koje poduzimamo na zaštiti zdravlja stanovništva, pripremamo mjere u očuvanju radnih mjesta i dostignute razine ekonomije – istakao je federalni premijer.

Podsjetio je da su jutros u 6 sati na snagu stupile naredbe koje je Federalni štab Civilne zaštite donio na prvoj izvanrednoj sjednici.

Obraćajući se građanima, zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH Jelka Milićević je podsjetila da je prva aktivnost nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH bila prva izvanredna sjednica Federalnog stožera, koja je održana jučer i trajala od 16 do 23.30 sati.

-Sam tijek sjednice krenuo je s jednom nakanom. Pripremljene su bile četiri zapovijedi odnosno pet, a završili smo sa 17 zapovijedi. Te zapovijedi uistinu su u ovom momentu teške i nije ih bilo lako donijeti. Za svaku smo se zapovijed usuglašavali, popravljali, pravili analizu kako će se odraziti na građane, na institucije, na gospodarstvo. Svjesni smo da će 15 dana restriktivnih mjera ugroziti i navike i uobičajne potrebe stanovnika, da će ugroziti i gospodarstvo u smislu obavljanja pojedinih gospodarskih djelatnosti – rekla je Milićević.

Direktor FUCZ-e Fahrudin Solak, za kojeg je Milićević napomenula da je on sad u funkciji načelnika Federalnog stožera Civilne zaštite, najavio je u ovom obraćanju građanima Federacije stalni rad, odnosno zasjedanje tog stožera jer će sigurno biti potrebe za dodatnim mjerama odnosno dodatnim zapovijedima za različite institucije “i po vertikali službe i zdravstvene zaštite i federalnih uprava i županijskih poreznih uprava i inspekcija na svim razinama”.

Solak je podsjetio kako je nakon prve izvanredne sjednice tog stožera donoseno mnoštvo naredbi koje se tiču i organiziranja službi zaštite i spašavanja, odnosno gospodarskih i javnih subjekata u FBiH.

-Važno je naglasiti da su naredbe Federalnog stožera Civilne zaštite obvezujuće za sve u FBiH. Krizni stožeri ministarstava zdravstva na federalnoj i županijskoj razini ostaju i dalje raditi, ali u funkciji savjetodavnih preporuka županijskim i federalnim stožerima civilne zaštite. Dalje, izdate su naredbe o smanjenju broja ljudi na pojedinim javnim mjestima, što je važno iz jednog jedinog razloga – smanjenja rizika. Rizik ne možemo eliminirati, ali ga možemo smanjiti – naglasio je Solak.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
65FollowersFollow
5,330SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
-2 ° C
-2 °
-2 °
92 %
0.5kmh
14 %
Sub
14 °
Ned
13 °
Pon
9 °
Uto
10 °
Sri
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI

U utakmici Wolfsburga i Werdera čak osam golova

Nogometaši Wolfsburga na svom su terenu svladali Werder sa 5-3 (3-2) u prvoj uakmici 9. kola njemačkog prvenstva, a hrvatski reprezentativac Josip...

VIDEO: Dnevnik RTV Herceg-Bosne

Prvi čovjek Vijeća ministara Zoran Tegeltija tvrdi kako je epidemija koronavirusa u BiH pod kontrolom, te je naglasio kako neće biti novom...

VIDEO: Epidemiološka situacija u Županiji Posavskoj

Nitko u regiji se ne može pohvaliti dobrim epidemiološkim stanje, a Posavska županija nije izuzetak. Širenje koronavirusa izaziva brojne probleme, a epidemiolozi...

VIDEO: SITARSKI: Petritschevi amandmani dekonstituiraju Hrvate u BiH

Panel-diskusija je održana je u Mostaru pod naslovom "Dekonstituiranje Hrvata - pretvaranje FBiH u bošnjački entitet", a uvodničari i sudionici su raspravljali...