15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zovko: EU će novim 79,5 milijardi eura vrijednim instrumentom Global Europe pojačati svoje vanjske aktivnosti

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Europski parlament glasovao je danas o instrumentu Global Europe, ranije poznatom kao Instrument susjedstva, razvoja i međunarodne suradnje (NDICI). Sa 79,5 milijardi eura, predstavljat će glavni europski fond za financiranje europske vanjske politike i razvojne suradnje.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, Željana Zovko, navela je da će ovaj instrument unaprijediti ulogu EU-a kao globalnog aktera: „Spajanjem deset postojećih propisa, novi će instrument racionalizirati financijska izdvajanja i učiniti naše vanjske radnje bržima i učinkovitijima“.

Instrument će sadržavati geografske programe koji će se usredotočiti na dobro upravljanje, demokraciju, vladavinu zakona, ljudska prava kao i stabilnost i mir na određenim zemljopisnim područjima. Zasebni dio instrumenta posvećen je specifičnim tematskim programima koji pokrivaju globalne izazove, poput zdravstva, obrazovanja, kulture, migracija, okoliša i klimatskih promjena. Komponenta brzog odgovora omogućit će Europskoj uniji da reagira na hitne i krizne situacije te uloži u prevenciju sukoba i post-krizne situacije.

Važan dio instrumenta Global Europe čini poboljšana demokratska odgovornost i uključenost Europskog parlamenta. „Kao i u nedavnom dogovoru o instrumentu IPA III, Parlament će delegiranim aktom igrati ulogu u programiranju instrumenta. Pored toga, Europski parlament će imati glas i u provedbi fonda, kroz obnovljeni geopolitički dijalog s Komisijom”, istaknula je Zovko.

“Europska unija već je vodeći donator razvojne pomoći, a ovim novim instrumentom pokazujemo predanost međunarodnim partnerima i spremnost za obranu europskih interesa širom svijeta”, zaključila je Zovko.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI