4.9 C
Mostar
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Zovko: Naša misija na Južnom Kavkazu ističe potporu Europskog parlamenta europskoj suradnji s regijom

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta završilo je svoju ovotjednu službenu misiju na Južnom Kavkazu. Od 19. do 22. srpnja, zastupnici su posjetili Azerbajdžan, Gruziju i Armeniju. Stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan Željana Zovko izvijestila je da je misija prošla uspješno i da je pokazala kontinuiranu podršku Europskog parlamenta koordinaciji regije s EU-om.

Izaslanstvo se u Azerbajdžanu susrelo s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i ministrom energetike Parvizom Šahbazovim, a posjetili su i luku Alat. Tijekom sastanaka, zastupnici su razgovarali o nedavnom sporazumu o energetskoj suradnji između Azerbajdžana i EU-a, kao i europskim naporima u promicanju procesa normalizacije odnosa između Armenije i Azerbajdžana.

U Gruziji su održani sastanci s predsjednicom Gruzije Salome Zourabichvili, premijerom Iraklijem Garibashvilijem i predsjednikom gruzijskog parlamenta Shalvom Papuashvilijem. Glavna tema razgovora bili su nedavni zaključci Vijeća, kojima se Gruziji otvara europska perspektiva. Izaslanstvo je istaknulo potporu Europskog parlamenta težnjama Gruzije za članstvom u EU-u i ohrabrilo političke čelnike da postignu napredak u pogledu 12 preporuka. Jednako tako, razgovarali su i o potrebi pojačanog političkog dijaloga unutar zemlje.

Izaslanstvo je također posjetilo Promatračku misiju Europske unije (EUMM) u Gruziji koja prati sigurnosnu situaciju na administrativnoj granici (ABL) s Južnom Osetijom. Nakon izvještaja voditelja misije EUMM-a, veleposlanika Mareka Szczygieła, zastupnici su u obilasku pod vodstvom hrvatskog predstavnika Dražena Krunića vidjeli kako ‘graničenje’ pokrajine negativno utječe na gruzijsko stanovništvo u tom području.

Kao posljednje odredište prije zaključivanja misije, zastupnici su posjetili Armeniju. Prilikom sastanaka s Nikolom Pashinyanom, premijerom Armenije i Araratom Mirzoyanom, ministrom vanjskih poslova i armenskim zastupnicima, izaslanstvo je iznova naglasilo potrebu rada na procesu normalizacije armenskih i azerbajdžanskih odnosa te važnost pronalaženja održivog rješenja koje će regiji donijeti mir.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
755FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
70 %
1.5kmh
0 %
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
13 °
Sub
12 °
Ned
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI