12.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zovko: Prije ulaganja u zapadni Balkan EU treba razmotriti dosadašnja iskustva

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta ovaj se tjedan posebno bavi odnosima sa zapadnim Balkanom, a pored glasovanja o Izvješću o izvješćima Komisije o Bosni i Hercegovini za razdoblje od 2019. do 2020. godine, Odbor je održao sastanak iza zatvorenih vrata na kojem se razgovaralo o ishodima sastanka Vijeća za vanjske poslove od 10. svibnja, na kojem su europski ministri raspravljali o regiji te potvrdili njezinu europsku perspektivu.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko izjavila je prije sjednice kako Europska unija treba procijeniti razvoj događaja na zapadnom Balkanu u posljednjim desetljećima te navela kako je prošlo trideset godina od raspada bivše Jugoslavije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

  • Fokus politike EU-a u početku je bio na humanitarnoj pomoći, jednakoj udaljenosti između zaraćenih strana i poštivanju međunarodnih granica, da bi se nakon potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma preusmjerio na gospodarsku obnovu i pristranost u stilu Rebecce West, odnosno – bezuvjetnom pružanju potpore jednoj strani, odabranoj prema političkom narativu – izjavila je Zovko.

Naglasila je da, osim Slovenije i Hrvatske, koje su se uspjele osloboditi iz regije, ostale zemlje i dalje grcaju u neriješenim problemima koji su i doveli do rata.

Kao suizvjestiteljica za treću generaciju instrumenta pretpristupne pomoći, europskog financijskog fonda za pomoć zemljama zapadnog Balkana i Turskoj koji vrijedi više od 14 milijardi eura, a za koji još nisu zaključeni pregovori, Zovko je poručila kako bi prije ulaganja trebalo razmotriti dosadašnja iskustva.

“Prije dodatnog ulaganja u nešto što izgleda poput plemenitih ciljeva, izgradnje cesta i energetskih koridora, trebali bismo razmotriti koje pouke možemo izvući iz dosadašnjeg iskustva”, poručila je Zovko.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
12.7 ° C
12.9 °
12.7 °
87 %
4.1kmh
100 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI