11.8 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Zvizdić najavio obaranje prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH koji će u proceduru uputiti SNSD

Bosna i Hercegovina je u poslijeratnom vremenu prošla kroz mnoge krize, ali BiH je jedna vitalna država i sasvim sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu, poručio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Međutim, upozorio je, sigurno je da je riječ o ozbiljnoj krizi, “jer govorimo o udaru na ustavni poredak BiH i to na principu blokada, ucjena, pokušaja apsolutne dominacije ili pokušaja da neko van ustavnih normi bude ključni arbitar i vrhovni tumač i Ustava i svih zakonskih procedura u BiH”.

Dakle, naglasio je, ovdje je riječ o zaštiti Ustava i ustavnosti, a blokade i ucjene koje graniče čak sa prijetnjama sasvim sigurno nisu put koji vodi ka rješenju.

-Jedini put koji vodi prema rješenju u BiH, kao jednoj višenacionalnoj zajednici, put je dijaloga a on mora isključivo i samo biti utemeljen na načelima vladavine zakona – kaže Zvizdić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je već najavio za sutra upućivanje u parlamentarnu proceduru zahtjeva o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH, a Zvizdić navodi da svi oni koji se bave politikom u BiH neće naći nijedan primjer u zadnjih dvadeset pet godina da se na ovakav brutalan načiri, putem ucjena, blokada i prijetnji, došlo do nekog rješenja.

-Samim tim, ni ovaj proces neće dovesti do bilo kakvog pozitivnog učinka. Ustavni sud je ustavna kategorija, nadležnosti Ustavnog suda nisu propisane nikakvim zakonom, nego Ustavom BiH i jedan od članova kaže da su odluke Ustavnog suda obvezujuće. O njima se ne raspravlja, one se jednostavno provode. Zaključci NSRS-a, među kojima je i jedan da ne treba provoditi odluke Ustavnog suda BiH, jedna je vrsta ustavnog udara na ustavnopravni sistem BiH. Mi ustvari i nemamo zakon o Ustavnom sudu BiH, imamo pravila, poslovnik o načinu djelovanja, ali ovaj pristup u kojem se pokušava oktroisati jednostrano ili jednostranačko ili jednoetničko o tako važnom pitanju kao što je Ustav BiH, sasvim sigurno neće dovesti do pozitivnog učinka. Nigdje ne piše da BiH mora, ne postoji taj imperativ da moraju biti zamijenjene strane suci Ustavnog suda BiH, kao što je bila imperativna norma da se poslije šest godina moraju promijeniti stranci koji su bili članovi UO Centralne banke. Bez stručnosti i nepristrasnosti stranih sudaca mi bismo od Ustavnog suda napravili etnički sud, a to nije cilj demokratske države – rekao je, između ostalog, Zvizdić u intervjuu za “Oslobođenje”.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,850SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
11.8 ° C
12 °
11.7 °
50 %
2.1kmh
0 %
Pon
10 °
Uto
10 °
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
12 °

NAJNOVIJE VIJESTI