2.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

AUDIO: Riječ prof. dr. Marka Radoša – Kako prevenirati ili liječiti moždani udar

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u funkciji je prva angio sala opremljena najnovijom tehnologijom, koja će, uz stručno osoblje, na godišnjoj razini spašavati stotine života. Riječ je o uređaju koji omogućuje ulazak u krvne žile glave i pomoću kojega se iz njih uklanja tromb ili se doslovno „krpi“ krvna žila u glavi koja je pukla. Uređajem kojeg je SKB Mostar platio oko 2,5 milijuna maraka upravljat će stručni kadar pod mentorstvom prof. dr. sc. Marka Radoša, jednog od vodećih svjetskih invazivnih neuroradiologa. Prof. dr. Radoš već godinama provodi slične zahvate u zagrebačkim bolnicama, a sada predvoditi i tim u Mostaru, koji će raditi isti posao.

„Kompleksan proces i vrlo važan događaj za područje zdravstvenog sustava ovog dijela Bosne i Hercegovine. Primarno se odnosi na teritorij, koji pokriva Sveučilišna klinička bolnica Mostar kao što su: Istočna Hercegovina, sjeverni dio Hercegovine – Konjic, Jablanica, nadalje do općina Livna, Bosanskog Grahova, Tomislavgrada, Posušja, Čitluka, Međugorja, uključivši i dio Republike Hrvatske – Metković i Ploče…, a za što postoje ugovori, koji omogućuju i tim pacijentima da dođu na vrijeme do mjesta gdje se može pomoći pacijentu, koji je doživio ishemijski moždani udar. Organizacija sustava je takva da jedan klinički bolnički centar pokriva regiju od pola milijuna do milijun stanovnika, pri čemu se treba uzeti u obzir da dovoz pacijenta mora biti što kraći kako bi on što prije mogao „biti na stolu“ i da bi se moglo pomoći takvom pacijentu“, istaknuo je, uz ostalo, prof. Radoš gostujući u Jutarnjem programu radija Herceg Bosne.     

I sada je taj centar Mostar. A kada reagirati, posebnu pozornost bi trebali obratiti članovi obitelji, kolege na poslu, prolaznici…, jer moždani udar nam se može dogoditi bilo kada i bilo gdje.

„Simptomi, koji se mogu prvi pojavljivati su najčešće utrnulost lica ili dijela tijela (ruke ili noge). Drugi najčešći simptom, koji se pojavi je dizartrija, disfagija, pacijent ne može izgovoriti riječi, odnosno gubi sposobnost izražavanja. Obično, nakon toga, kreće treći simptom hemiplegija – ruka ili noga gubi snagu. To su ključni simptomi da je mozak ušao u ishemiju, odnosno da je jedna od velikih krvnih žila, koja donosi krv u mozak prestala funkcionirati. Dijelovi mozga, nemaju dovoljnu količinu kisika i glukoze i onda zapravo počinju simptomi. Simptomi mogu trajati 5,10, 15 minuta i to je vrlo važno prepoznati. Svi oni, koji su svjedoci takvog događaja ili sami osjete dok još mogu komunicirati, vrlo je važno da krenu u akciju. Akcija znači nazvati broj hitne služne (124 ili 122). I tada počinje teći vrijeme, koje moramo mjeriti, trebamo znati koliko brzo smo reagirali, jer je važno da što prije interveniramo“, pojašnjava prof. dr. Radoš.

Ovih dana, u tijeku je i javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“, pokrenuta kako bi se podignula svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar može se spriječiti i zato prvi petak u veljači #nosicrveno!

O moždanom udaru, novitetima njegova liječenja u SKB-u Mostar, ali i o drugim temama iz oblasti neuroznanosti, Juliji Gubeljić u Jutarnjem programu Radija Herceg Bosne govorio je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku neuroradiologiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Marko Radoš.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
30 %
11.3kmh
20 %
Ned
3 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI