1.8 C
Mostar
Nedjelja, 17 siječnja, 2021

Novi soj korone nije smrtonosniji, ali…

Istraživanje britanske agencije Public Health England (PHE), prvo nad novim mutiranim sojem koronavirusa, pokazalo je da novi soj virusa doista ne uzrokuje veću smrtnost, ali tu sa sojem B.1.1.7. nije kraj problema.

Već je odranije bilo jasno da se novi soj virusa SARS-CoV-2, koji se izvorno pojavio na jugu Engleske, širi brže od svog “roditeljskog” soja, prvo se nagađalo da je riječ o oko 70 posto većoj zaraznosti, da bi se naknadno utvrdilo da je novi soj 56 posto zarazniji.

Kako bi ispitali izaziva li novi soj teži, jednak ili blaži tijek bolesti covid-19, objavio je PHE u svom izvještaju, istraživači su usporedili tijek bolesti kod 1769 osoba zaraženih izvornim sojem sa 1769 osoba zaraženih novim sojem.

Obje grupe su bile ujednačeno uzorkovane s obzirom na dob, spol, mjesto stanovanja i razdoblje obolijevanja, te se ispostavilo da je iz skupine zaražene novim sojem na bolničkom liječenju završilo 16 ljudi, dok je iz kontrolne skupine u bolnici završilo 26 pacijenata. Iz skupine zaraženih novim sojem od covida je umrlo 12 ljudi, dok je iz druge skupine umrlo njih 10.

Studija iz toga zaključuje da ovakvi rezultati ukazuju na to da “ne postoje statistički značajne razlike u hospitalizaciji i stopi umiranja nakon 28 dana od trenutka zaraze”.

Što se tiče broja ljudi koji su se zarazili koronavirusom od onih iz ovih dviju skupina, pokazalo se da je riječ doista o otprilike onom postotku koji je ranije utvrđen o povećanoj zaraznosti novog soja.
Znanstvenici, međutim, ne žele niti ove rezultate uzimati zdravo za gotovo.

O novom soju koronavirusa u međuvremenu je u medRxiv izašao preprint istraživanja iz Birminghama, s tamošnjeg sveučilišta i iz klinika i medicinskih instituta, koja navodi da su kod pacijenata zaraženih novim sojem, a koji su imali simptomatski tijek bolesti, uočene bitno više koncentracije virusa u uzorcima koji su im uzeti u bolnicama u kojima su se liječili.

“Pokazuje se da pacijenti sa sojem B.1.1.7. imaju povećani broj virusa. Zbog toga se (kod njih) taj virus lakše prenosi na druge ljude”, stoji u zaključku.

Ta činjenica upozorava na novi, vrlo ozbiljan problem koji se tiče zdravstvenog sustava. Veća stopa zaraznosti znači veći broj oboljelih, posljedično i veći broj hospitalizacija, što onda prijeti i još većom opterećenosti i zdravstvenih smještaja i bolničkih resursa i ionako preopterećenih zdravstvenih radnika. U Velikoj Britaniji, u vladi Borisa Johnsona, toga su itekako svjesni i brojne vijesti govore o dodatnim mjerama prouzročenih širenjem novog soja koji je u nekim predjelima Engleske već postao dominantan nad starim.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,480SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
1.8 ° C
2 °
1.7 °
44 %
2.1kmh
20 %
Ned
1 °
Pon
3 °
Uto
6 °
Sri
6 °
Čet
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI