8.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Pfizer: Južnoafrički soj koronavirusa značajno smanjuje razinu antitijela

Laboratorijsko istraživanje pokazuje da bi južnoafrički soj koronavirusa mogao smanjiti zaštitu koju pružaju antitijela razvijena na poticaj cjepiva Pfizer Inc/BioNTech za dvije trećine, no to ne znači da je cjepivo neučinkovito protiv te mutacije, objavile su te tvrtke.

Studijom je utvrđeno da je cjepivo moglo neutralizirati virus i nema dokaza iz drugih istraživanja na ljudima da taj soj smanjuje zaštitu koju pruža cjepivo, kažu tvrtke. Svejedno dvije farmaceutske tvrtke pregovaraju o razvoju nove verzije cjepiva ili dodatne doze, ako bude potrebno.

Za potrebe studije znanstvenici dvije farmaceutske tvrtke i Sveučilišta Texas (UTMB) razvili su u laboratoriju virus koji sadrži iste mutacije na šiljku visoko zaraznog južnoafričkog soja B.1.351. Šiljak uz pomoć kojeg virus ulazi u ljudsku stanicu glavna je meta cjepiva protiv Covida-19.

Znanstvenici su testirali umjetno proizvedeni virus na uzorcima krvi cijepljenih osoba i utvrdili da je razina antitijela koja neutraliziraju virus smanjena za dvije trećine u slučaju južnoafričkog soja u odnosu na učinak najčešćeg soja virusa iz američkih istraživanja. Rezultati su objavljeni u časopisuNew England Journal of Medicine (NEJM).

Zbog toga što još nije utvrđen prag zaštite odnosno minimalni broj antitijela potreban za zaštitu od virusa nejasno je znači li dvotrećinsko smanjenje antitijela i neučinkovitost cjepiva protiv soja koji se širi svijetom.

Unatoč tim nepoznanicama profesor s UTMB-a i koautor studije Pei-Yong Shi vjeruje da bi cjepivo Pfizer/BioNTech svejedno štitilo protiv južnoafričkog soja.

Naime, klinička ispitivanja kako cjepiva Pfizer/BioNTech vaccine tako i onog tvrtke Moderna pokazala su da ona daju određenu zaštitu nakon samo jedne doze uz odgovor antitijela niži od reduciranih razina izazvanih južnoafričkim sojem u laboratorijskim uvjetima. Čak i ako taj soj značajno smanji učinkovitost cjepiva ona bi svejedno štitila od teškog oblika bolesti i smrti, ističe on, a upravo je to djelovanje ono koje naglašavaju zdravstveni stručnjaci jer smanjuje pritisak na prenapregnute zdravstvene sustave zbog velikog broja hospitalizacija.

Pfizer i BioNTech trenutno u laboratoriju analiziraju djeluje li njihovo cjepivo protiv brazilske mutacije. Moderna je objavila podatke po kojima se kod njihova cjepiva uočava šesterostruki pad razine antitijela uz južnoafričku varijantnu virusa.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,850SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
8.9 ° C
9 °
8.9 °
61 %
1kmh
0 %
Pon
8 °
Uto
10 °
Sri
8 °
Čet
9 °
Pet
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI