25.5 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

Tromboza kao posljedica koronavirusa

U svakodnevnoj kliničkoj praksi, osim niza poznatih simptoma primijećena je i trombogenost Covid infekcije. Drugim riječima, bolesnici s Covidom i postcovidom skloniji su nastanku patoloških ugrušaka koji mogu izazvati brojne probleme. Tromboembolija je jedan od brojnih postcovid simptoma. Za patološki nastanak tromba odgovorna su tri osnovna čimbenika.

Prvi je oštećenje stijenke krvne žile kao rezultat upalnog procesa, što je upravo karakteristično za Covid infekciju.

-Drugo jest poremećaj toka krvi, kad je krv usporena. A zašto je usporena? Zato što ili sjedimo ili smo nažalost u današnje vrijeme upravo zbog kovida smo imobilizirani i ne možemo se kretati. To je jedan značajan razlog zašto nastaje i poremećaj u toku krvi, zašto nastaju tromboze. I treći, to su hiperkoagulabilna stanja krvi, rekla je predstojnica Klinike za unutarnje bolesti iz KB Merkura doc. dr. sc. Delfa Radić Krišto.

Budući da se u današnje vrijeme pojam tromboembolije često spominje, valja ga i detaljnije razjasniti.

-Ako se tromb stvori u krvnoj žili, one se može, u potkoljenici, natkoljenici ili zdjelici, on se može otkinuti i može otputovati. I onda mi govorimo o embolusu. I taj embolus dakle iz donjih ekstremiteta može dakle proći cirkulacijskim sustavom i doći do, proći kroz desno srce i doći do plućne arterije i začepiti plućnu arteriju i onda govorimo o emboliji plućne arterije, dodala je.

-Ako govorimo o arterijskim, onda su to najčešće promjene na koronarnim krvnim žilama ili srčanim, ili promjenama na moždanim krvnim žilama pa govorimo o infarktu mozga odnosno o infarktu srca, kazala je Radić Krišto.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
25.5 ° C
25.5 °
22.9 °
54 %
0.9kmh
1 %
Ned
34 °
Pon
35 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI