Tvrtka iz Lukacxa razvila lijek koji se koristi u terapiji protiv koronavirusa

Lijek pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®, kojeg je razvila tvrtka ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca i koji se koristi u terapiji liječenja koronavirusa, od danas biti će dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

-Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području jugoistočne Europe, da ovaj lijek učinimo dostupnim našim klinikama i građanima, a zatim i svim ostalim zainteresiranima – izjavio je za Preporod.info osnivač i vlasnik ove tvrtke Davud Zahirović.

Prema njegovim riječima, sirovina za proizvodnju ovog lijeka ima dovoljno.

-Nama je bilo najbitnije da razvijemo lijek i da krenemo s njegovom proizvodnjom – kazao je doktor Zahirović, pojašnjavajući da je riječ o proizvodu Hidroksihlorohin film tableta 200 mg, koje će se na tržištu pojaviti pod zaštićenim imenom MALCOVIR®.

Podsjetio je da je lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg odobrila za upotrebu 28. ožujka i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

-Uz MALCOVIR®, proizvodimo i lijek AZID, koji je također dio terapije za liječenje osoba zaraženih korona virusom. Prve pošiljke novog lijeka biti će upućene središnjim ljekarnama u klinikima koje već imaju hospitalizirane osobe zaražene korona virusom – dodao je Zahirović.

Naglasio je da ZADA Pharmaceuticals pomno prati sve novosti oko terapije i nova istraživanja u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa, te da se u potpunosti stavila na raspolaganje nadležnim institucijama s ciljem zaštite zdravlja građana BiH.

Please follow and like us: