15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zovko: EU bi po uzoru na SAD trebala podržati ukidanje patenata za cjepiva protiv Covid-19

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Američka administracija najavila je jučer da podržava ukidanje pravila za patente za cjepiva protiv Covid-19. Katherine Tai, američka ministrica trgovine, izjavila je da SAD i dalje snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali da izvanredne okolnosti pozivaju na izvanredne mjere na globalnoj razini. SAD se nada da će ukidanjem patenata omogućiti poticanje proizvodnje i distribucije cjepiva širom svijeta.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je ovu najavu i pozvala Europsku uniju da slijedi pristup SAD-a. „Dok se europska strategija cijepljenja počinje razvijati i dobivati na snazi, i dalje bilježimo globalni porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva. Situacija u Latinskoj Americi, Indiji, ali i u našem najbližem susjedstvu izuzetno je teška i poziva na žurne mjere. Tim ljudima je potreban hitan pristup cjepivima i ako ukinemo patente, bit će moguće proizvoditi više cjepiva i nuditi ih po pristupačnijim cijenama“- naglasila je Zovko.

Za odricanje od patenata potreban je konsenzus svih članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Prijedlog Južne Afrike i Indije podržalo je više od 100 delegacija, ali do sada su EU, SAD i mnoge druge članice G7 blokirale ovu odluku. Promjena stava SAD-a mogla bi utjecati na stavove ostalih delegacija. „Odluka SAD-a predstavlja važan korak u borbi protiv pandemije. Pozivam Europsku uniju da slijedi njihov primjer i ubrza proizvodnju cjepiva” – poručila je Zovko.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI