0.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Zovko: Pandemija koronavirusa ne smije zasjeniti našu borbu protiv raka

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici raspravljali o mjerama i radnjama koje Europska unija mora poduzeti u borbi protiv raka. Izvješće o jačanju Europe u borbi protiv raka rezultat je rada Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) koji je u prosincu protekle godine predstavio preporuke koje uključuju olakšavanje pristupa prekograničnoj zdravstvenoj skrbi i kliničkim ispitivanjima za oboljele od raka te proširenje upotrebe zajedničkih postupaka nabave.

“Pandemija koronavirusa značajno je utjecala na zdravstvene sustave država članica, ali nam je i ukazala na izazove koje moramo prevladati kako bismo osnažili naše zdravstvo. To se osobito odnosi na veću zdravstvenu zaštitu i sveobuhvatniju zdravstvenu skrb oboljelih od raka” – istaknula je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i supredsjedateljica Skupine zastupnika Europskog parlamenta za zdravlje pluća. Pritom je naglasila kako je sadržaj ovog izvješća izuzetni uspjeh Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, koji kontinuirano zagovara borbu protiv raka te je i inicirao osnivanje posebnog odbora BECA.

Zovko je dodala kako su u usvojenom izvješću uključeni svi prioriteti Kluba zastupnika EPP-a poput poziva na reformu direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi, stavljanja fokusa na rak mladih i adolescentnih osoba te rješavanja nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi i lijekovima za liječenje rijetkih vrsta raka kroz zajedničku javnu nabavu. „Ovo izvješće je snažna poruka kako borba protiv raka mora ostati u prvom planu unatoč pandemiji i da svim građanima Europske unije treba biti omogućeno lakše, kvalitetnije i dostupnije liječenja raka, neovisno iz koje države članice dolaze“ – zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Europska komisija predstavila je Europski plan za borbu protiv raka u 2021. godini. On obuhvaća novi pristup EU-a prema sprječavanju, otkrivanju, liječenju i skrbi raka uz uporabu novih tehnologija, istraživanja i inovacija kroz programe poput EU za zdravlje, Obzor Europa i Digitalna Europa s ukupnom omotnicom od 4 milijarde eura.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
0.9 ° C
0.9 °
0.9 °
37 %
7.2kmh
40 %
Ned
1 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI