Skip to main content

Akrap: "Ne sumnjam da bi Hrvatska ako zatreba, štitila i nebo BiH"

| Autor: RTV HB
  • Image
    akrap i kutle
    Foto:
    Gordan Akrap i Goran Kutle

-Sigurnosna situacija u svijetu je sve složenija i traži uključenost velikog broja aktera kako bi se na neki način pokušala smiriti, kazao je za Dnevnik RTV Herceg Bosne dr. Gordan Akrap, osnivač i predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba te jedan od organizatora Mostar Security Foruma.

Akrap je, u razgovoru s kolegom Goranom Kutlom, kazao da Rusija kroz agresija na Ukrajinu i procesima koji su s njom povezani želi destabilizirati šire područje, uz pomoć Bjelorusije i  samostalno.

"Rusija provodi brojne prijetnje iz spektra hibridnih aktivnosti prema nekim državama EU i NATO saveza kao što su Poljska, baltičke države, Finska, Moldavija i njihovo okruženje", kazao je Akrap.

Svijet se ne kreće u dobrom pravcu

Sugovornik RTV HB kaže da intenziviranje sukoba na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca u području Gaze te uključivanje Irana, a posebno agresivne kineske aspiracije za punom kontrolom nad procesima u području Pacifika čine današnji svijet zahtjevnim u kontekstu rješavanja sigurnosnih izazova.

"U tom kontekstu EU i NATO imaju svoju ulogu kao regionalne organizacije s globalnom odgovornošću da izgradnjom prijateljskih i partnerskih veza postignu da se situacije s kojima se sada suočavamo pokušaju deeskalirati, a budući sukobi pokušaju spriječiti prije nego što se razviju. Nažalost, ne idemo u dobrom pravcu. Svijet se ne kreće u dobrom pravcu i trebamo uložiti izuzetno puno napora kako bi to smirili. Nema malih država, nego samo ima onih koji to žele i onih koji ne žele", kazao je Akrap.

Srbija - ruski proxy

Svjedoci smo da se i zemlje u regiji poprilično naoružavaju. Hrvatska je nabavila višenamjenske borbene zrakoplove Rafale. Odgovarajući na pitanje što to znači i spremaju li se i ove zemlje za neku vrstu sigurnosne ugroze, Akrap je istaknuo da ne bi rekao da se Hrvatska naoružava ili militarizira; kao što neki vole reći.

-Mi smo jednostavno kontingent starih zrakoplova zamijenili novim zrakoplovima. S druge strane, problem za sigurnost predstavlja sve ono što se događa u širem okruženju. Pokušaj destabilizacije država Zapadnog Balkana, prvenstveno od strane Srbije koja samostalno destabilizira određena područja, kazao je Akrap dodajući da ona djeluje i kao proxy - posrednik za ostvarenje ruskih ciljeva u destabilizaciji određenih država s područja Z. Balkana kao što su Kosovo, Crna Gora te dio BiH i Sjeverne Makedonije. 

Image
akrap

Hrvatska će štititi bh. nebo

Razumijevajući taj kontekst Akrap je pojasnio da proces obnove naoružanja odnosno obrambene moći s ciljem prevencije potencijalnih napadača idu u funkciji uspostave stabilizacije i sigurnosti.

-Nema odvraćanja bez učinkovitih mjera kojima će potencijalni napadač napraviti analizu rizika i prednosti i kada shvati da mu je rizik od posljedica napada znatno veći od moguće koristi ako dođe do napada, to je sposobnost odvraćanja, To je sposobnost koju je RH, obnavljajući sada svoju zrakoplovnu flotu, napravila. S druge strane, Hrvatska je dio EU i NATO saveza i u tom kontekstu ima odgovornost u čuvanju zajedničkog EU i NATO neba; prema sebi i svojim partnerima. Nemojte smetnuti s uma da će Republika Hrvatska, naravno ja nisam hrvatski dužnosnik ali uopće ne sumnjam u tu mogućnost ako to zatreba, čuvati i štititi nebo Bosne i Hercegovine, istaknuo je Akrap.

O BH gasu, američkoj administraciji i Južnoj interkonekciji

Ovih dana donesena je arbitražna presuda protiv BH Gasa koji mađarskom operatoru mora platiti odštetu od preko 11 milijuna dolara. Unatoč tomu, svjedoci smo da američka administracija u BiH podupire da spomenuti BH Gas bude nositelj projekta izgradnje Južne plinske interkonekcije kojom bi se plin iz Hrvatske dopremio u Posušje, a odatle kroz dva odvojena kraka plinovoda transportirao do Travnika odnosno Mostara. 

Odgovarajući na pitanje smatra li da može doći do dogovora da se zbog tog projekta osnuje još jedno plinsko poduzeće kojim bi upravljali Hrvati, Akrap je napomenuo da je Institut kojem je na čelu, zajedno s Institutom za društveno-politička istraživanja iz Mostara, izradio studiju koja je privukla značajan interes u BiH i međunarodnoj javnosti o tome koji su to procesi i aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i energetski suverenitet BiH.

"Podsjetimo se da je energetski suverenitet i samostalnost jedan od ključnih  temelja za razvoj gospodarstva i društva. Kako bi se mogla postići ta suverenost i kako bi se spriječila dominacija i ovisnost o Rusiji, ruskom plinu i Srbiji u tom je kontekstu ta studija pokazala  u kojem pravcu bi procesi trebali ići", kazao je Akrap.

Sugovornik RTV HB istaknuo je da ne treba previše obraćati pažnju na to kojim je rješenjima sklona američka administracija u BiH.

-O tome je li američka administracija sklona ili nesklona rješenjima koja su do sada dobivala pažnju u javnosti ne treba previše obraćati pažnju na način da ipak treba pričekati i vidjeti koji su to stvarni službeni stavovi, kazao Akrap pojašnjavajući da je to posebno važno u trenucima kada se mijenjaju informacije i sadržaj.

On je dodao da je američka administracija vrlo racionalna i pragmatična.

"Onoga trenutka kada dobije podatke i informacije koji su kvalitetniji i koji su pouzdaniji, sigurniji i vjerodostojniji oni će se prilagoditi novoj situaciji. Budite sasvim sigurni da neće ni američka administracija dozvoliti da se, bez obzira koji to bio pravni subjekt, BiH učini ovisnom o ruskom plinu, i to u potpunosti. To je ono protiv čega se, ne samo SAD, nego i svi mi borimo", istaknuo je Akrap dodajući da se ovdje ne radi samo o plinu nego o potpunoj ovisnosti o Rusiji i ruskim energentima. Akrap je zaključno kazao  da vidimo što se to događa u Moldaviji i u nekim drugim državama koje se dovedu u situaciju da budu potpuno ovisne o ruskim energentima.

Pogledajte cijeli razgovor

 

 

Podjeli:

FacebookTwitterShare