Skip to main content

Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su u petak izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.

“Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda“, rekao je Čović gostujući u petak navečer u programu Radio televizije HercegBosne.

Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dvaju naroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su danas otišle u oporbu, očito aludirajući na vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) i blisku im Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića.

Čović navodi kako će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u državnome Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH.

„Usvajanje izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda“, rekao je on.