Skip to main content

Pet sestara položilo doživotne zavjete u Mostaru

| Autor: RTV HB
  • Image
    Časne sestre

Zavjete su primile sestra Arkanđela Jurčević, sestra Marija Budimir, sestra Magda Glibić, sestra Monika Ćorić i sestra Marija Ivana Boban. U prepunoj katedrali  misno slavlje i obred zavjetovanja predslavio je  biskup mostarsko duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Posebnost današnjeg događaja je što su sestre Magda, Monika  i Marija Ivana prijateljice. Upoznale su se  prije nekoliko godina u franjevačkoj mladeži – FRAMI.   Prelijepa priča čija je nova stranica ispisana današnjim zavjetom.

Družba Školskih sestara franjevaka Krista Kralja ima svoje korijene u Družbi Školskih sestara franjevaka iz Graca u Austriji. 1864. prve četiri sestre iz Graza su došle u Maribor. Pet godina kasnije mariborska se podružnica, zalaganjem s. Margarite Pucher, odijelila od kuće matice u Grazu i postala samostalnom Družbom s matičnom kućom i sjedištem u Mariboru. Prvotni cilj nove Družbe bio je učvrstiti franjevački duh služenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti s djecom i djevojkama, posebice u korist onih iz najsiromašnijih društvenih slojeva.

Do kraja 19. stoljeća Družba se proširila slovenskim krajevima, a potkraj 19. i početkom 20. u BiH i Hrvatsku. Prešla je također granice Europe i otvorila podružnice u Africi u Egiptu  i u Sjedinjenim Američkim Državama. Između dva svjetska rata sestre su došle i u Južnu Ameriku. Osim već spomenutih zemalja, danas je Družba prisutna u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Argentini, Urugvaju, Paragvaju, DR Kongu i Ugandi.
 

Podjeli:

FacebookTwitterShare