Skip to main content

Dvadeset dokumentaraca u konkurenciji na 24. Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu

| Autor: RTV HB
  • Image
    Mff

Dvadeset dokumentarnih filmova, odnosno deset dugometražnih i deset kratkih, po izboru selektora Zdravka Mustaća, naći će se u natjecateljskom programu 24. Mediteran Film Festivala koji će početi 10. listopada u Širokom Brijegu.

Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 350 filmskih uradaka, od koji će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima, priopćili su organizatori.

- Nikada kao ove godine. Bujica prijava slila se na selektorska leđa, 352 uradaka rekordna su činjenica. Prošetati se kroz brdo mediteranskih celuloidnih ostvarenja, osim što je bilo podosta naporno, bilo je i izazovno u svoj širini ponuđenoga - istaknuo je festivalski selektor.

Uz već dobro poznate stilove pripovjedačkog umijeća, Mustać je naveo kako je ove godine u prijavljenim filmovima do izražaja i važnosti došla nova vrsta, takozvani hibridni dokumentarac.

- Novi žanr, ili stari žanr u novim posudama, koji u sebi pokušava spojiti dokumentarno, igrano, eksperimentalno, animirano... i to sve u grozničavom mozaiku pogleda i autorskog svjetonazora, potpuno je ovladao scenom, navodi on i dodaje kako se kao i uvijek odlučio za najuvjerljivije i najdosljednije filmske dokumente u konkurenciji za priznanja.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, 'Grand Prix festivala' i 'Best Short' za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika festivala.

Mediteran Film Festival po prvi puta dodjelit će i nagradu 'Best Camera', kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije. Ovih dvadeset filmova natječu se za nagrade i priznanja žirija, publike i ASBH.

Kada su u pitanju dugometražni filmovi, na festivalu će se predstaviti film „H“ (Španjolska), „Sveta Obitelj“ (Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo), „Zlaćani pijesak“ (Francuska), „Druga polovica“ (Grčka), „Moćna Afrin: U vrijeme poplave“ (Grčka, Francuska), „Tri iskre“ (Albanija, Meksiko), „Između revolucija“ (Rumunjska, Hrvatska, Katar, Iran), „Fragmenti s neba“ (Maroko, Francuska), „Straža“ (Grčka, Francuska) i „Taxibol“ (Italija).

Na festivalu će biti prikazani i kratkometražni filmovi „Tiho šuštanje ovog svijeta“ (Italija, Hrvatska), „Shirampari: Nasljeđe rijeke“ (Peru, Španjolska, SAD), „Boja“ (Španjolska, BiH, UK), „Valerija“ (Hrvatska), „Prisjećanje: Meditacija o triptihu“ (Švedska, BiH), „U mojoj koži“ (Španjolska), „Planina sjećanja“ (Španjolska), „Aheront“ (Španjolska), „Pogled“ (Španjolska) i „Zašto“ (Španjolska, Ukrajina).

Ovogodišnje izdanje Mediteran Film Festivala bit će održano od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu.

Podjeli:

FacebookTwitterShare