Skip to main content

Na području Gradiške potvrđen virus ptičje gripe

| Autor: RTV HB
  • Image
    ptičja gripa

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine potvrdio je da je na području Grada Gradiška sredinom prošlog tjedna potvrđeno jedno žarište visoko patogene influence ptica (ptičje gripe) kod pronađenih uginulih labudova.

- Bolest je prvobitno potvrđena laboratorijskim nalazom od Veterinarskog instituta Republike Srpske „dr Vaso Butozan“ iz Banje Luke, nakon čega je potvrđena od referentne laboratorije za influencu ptica u Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, gdje je ustanovljeno da se radi o podtipu H5N1 – kazali su Feni iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Bolest je, kako su dodali, prijavljena Uredu za veterinarstvo BiH od  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske redovnom procedurom izvještavanja, odmah nakon uspostavljanja sumnje na prisustvo bolesti 7. veljače.

Ured za veterinarstvo BiH je izvršio međunarodnu prijavu bolesti WOAH-u i EU u skladu sa procedurama, a nadležna veterinarska tijela i nadležna veterinarska inspekcijska tijela Republike Srpske, na području Grada Gradiška i Opštine Srbac, provode sve zakonom propisane mjere nakon pojave ove bolesti.

Dosad, kako prenose mediji, nije bilo prijave sumnji na pojavu ptičje gripe kod domaće živine. Stručnjaci poručuju da je najbitnija preventiva i provođenje svih veterinarsko-sanitarnih mjera.

Posljednji slučaj visoko patogene influence ptica kod divljih životinja na području Bosne i Hercegovine je zabilježen 2021. godine.

Podjeli:

FacebookTwitterShare