Skip to main content

Nikšić: Bilo bi dobro da smo se danas svi okupili u Srebrenici, stvari nazvali pravim imenom

| Autor: RTV HB
  • Image
    nikšić


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvuje danas u Potočarima obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopu posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava.

- Bilo bi sjajno da smo danas iskoristili priliku da smo se svi ovdje okupili, stvari nazvali pravim imenom. Rekli da je ovdje bio genocid, da je to činjenica, da se izvinjavamo i da nitko od ovih koji su sad ovdje nisu to uradili - poručio je federalni premijer Nermin Nikšić.

Dodao je kako bi tko svima lakše "da se okrenemo i idemo dalje".  

U znak sjećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine i suosjećanja s obiteljima žrtava danas je Dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti zastave Bosne i Hercegovine spuštene su na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, danas se ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 5. srpnja ove godine donijela Odluku kojom se 11. srpnja 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH. Odluka je donesena radi izražavanja sućut i suosjećanja s obiteljima žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Podjeli:

FacebookTwitterShare