Skip to main content

Patrijarh Porfirije razgovarao s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem

| Autor: RTV HB
  • Image
    Patrijarh Pofirije u Mostaru
    Slika:
    Patrijarh Pofirije u Mostaru

Srpski patrijarh Porfirije svoju posjetu Mostaru nastavio je na prijemu u Gradskoj vijećnici Grada Mostara. Patrijarha Porfirija u subotu su dočekali gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić i predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić. Kao predstavnik židovske zajednice sastanku je prisustvovao i Amir Gross Kabiri. Podsjetimo, srpski patrijarh Porfirije stigao je u posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Posjet srpskog patrijarha nastavak je neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijaraha manastiru Žitomisliću, kazali su iz Fondacije "Muzej Žitomislić" te podsjetili na posjet patrijarha Germana 1967. godine, patrijarha Pavla 1992. (u povodu sahrane Žitomislićkih Mučenika) i 2005. godine, te patrijarha Irineja 2015. godine.Nadalje, u nedjelju u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru, nakon čega će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Inače, Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine. Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić ranije je izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, točno prije 90 godina. 
 

Podjeli:

FacebookTwitterShare