Skip to main content

Tužiteljstvo BiH traži pet godina zatvora za Vildana Ključu za ratovanje u Siriji

| Autor: RTV HB
  • Image
    tužiteljstvo

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo je  kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Vildanu Ključi, optuženom za sudjelovanje na stranim ratištima, uz obrazloženje da nije surađivao s pravosudnim institucijama.

Tužitelj Dubravko Čampara je rekao kako smatra da je Tužiteljstvo izvan razumne sumnje dokazalo da je Ključo počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Čampara je podsjetio da se Ključo u listopadu prošle godine vratio s putnim listom iz Turske u BiH, kada je uhićen na sarajevskom aerodromu i od tada se nalazi u pritvoru.

- Tužiteljstvo dugi niz godina vodi istragu s obzirom da smo dobili informacije da je napustio BiH i otišao da ratuje u Siriju. Tijekom izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka, utvrdili smo da je on otišao u Siriju 2012. godine. Od svjedoka koji su otišli s njim smo dobili saznanja da je prešao granicu Turske i Sirije i priključio se vojnoj jedinici ‘Ahmed Asafa’, koja pripada oslobodilačkoj vojsci Sirije - rekao je Čampara.

On je pojasnio da je tijekom postupka došlo do izmjene optužnice, prema kojoj se Ključo tereti za “protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”.

Svjedoci Tužiteljstva BiH koji su otišli s njim na ratište su se vratili, uvidjevši da to nije Islamska država, a on je jedini ostao u Siriji, dodao je Čampara. Naveo je da se tijekom 2016. godine Ključo dopisivao s nekim od svjedoka te raspitivao koju bi kaznu zatvora dobio, svjestan da je počinio krivično djelo, objasnio je Čampara.

- Mi smo njemu ponudili sporazum o priznanju krivice i kaznu zatvora u trajanju od tri godine, kao i svim povratnicima sa sirijskog ratišta, ali on to nije prihvatio. Nije surađivao s Tužiteljstvom i policijskim agencijama, nije poštovao Sudsko vijeće, ignorirao je Sud, što pokazuje da je radikaliziran. Nismo našli nijednu olakšavajuću okolnost - rekao je Čampara i dodao da je Ključo “jedan od prvih koji je otišao, a jedan od zadnjih koji se vratio“ iz Sirije.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Odvjetnik Senad Bilić je rekao da je optuženi “odlučio da ne daje obranu“, te će završnu riječ iznijeti na narednom ročištu, 21. svibnja, javlja BIRN BiH.

Podjeli:

FacebookTwitterShare