Skip to main content

Hrvatska: Dvoje djece otrovalo se ugljičnim monoksidom u kupaonici

| Autor: RTV HB
  • Image
    policija - HRVATSKA

Dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina otrovalo se u subotu navečer u kupaonici obiteljske kuće u Požegi ugljičnim monoksidom te su prevezeni u požešku bolnicu, gdje su im utvrđene lakše tjelesne ozljede.


Požeška policija izvijestila je u nedjelju da se nesreća dogodila oko 22 sata te da su djeca prevezena u Opću županijsku bolnicu Požega i sa lakšim ozljedama zadržana radi daljnjeg liječenja.

Slijedi očevid kojim će policija utvrditi okolnosti događaja.

Policija često upozorava građane na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom, plinom koji je poznat i kao "tihi ubojica" jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti.

Savjeti građanima su da plinska trošila i trošila na tekuća goriva redovito servisiraju kod ovlaštenih servisera, a potrebno je i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, što treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba.

Potrebno je i redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice te redovito prozračivati prostorije, poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i drugih mjesta gdje se koriste plinska trošila ili peći za grijanje.

Policija također savjetuje građanima da ne zaključavaju kupaonicu prilikom tuširanja ako koriste plinski bojler, kako bi im se u slučaju trovanja moglo brzo priskočiti u pomoć.

Građanima se savjetuje i da nabave detektor ugljičnog monoksida i da ga stručna osoba postavi na primjereno mjesto.

Podjeli:

FacebookTwitterShare