Skip to main content

Plenković: U EU-u postoji svijest o potrebi jačanja obrambenih kapaciteta

| Autor: RTV HB
  • Image
    Plenkovic

Europska unija mora osnaživati svoje obrambene kapacitete, a to su shvatile i njene članice, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Premijer je govorio na panelu "Braneći europsku ujedinjenu frontu" na kojem su sudjelovali i poljski predsjednik Andrzej Duda, ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, mađarska predsjednica Katalin Novak i predstavnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

„Europska unija mora osnaživati obrambene kapacitete. To je nešto što mislim da smo svi razumjeli i oko čega smo se svi jasno angažirali”, kazao je Plenković u raspravi o sigurnosti Europe.

Hrvatska je snažniji angažman pokazala time što je u posljednjih sedam godina povećala izdvajanja za obranu za više od 100 posto, dodao je hrvatski premijer.

Govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu i europskom odgovoru, Plenković je rekao kako „čvrsto vjeruje” da će EU ustrajati u pomoći Ukrajini.

Poljski predsjednik kazao je kako se, iako to nije „politički korektno” reći, u Poljskoj osjeća zamor od rata u Ukrajini, iako će Varšava nastaviti pomagati.  

Ukrajinski šef diplomacije odgovorio je kako nije čuo nijednog zapadnog dužnosnika, na sastancima ili u privatnim razgovorima, da govori da će pomoć stati, te da Kijev ne osjeća pritisak da započne pregovore o miru.

„Ove godine je cilj izbaciti Rusiju s neba jer onaj koji će kontrolirati nebo će pobijediti u ratu”, dodao je Kuleba.

Mađarska predsjednica rekla je kako se o ratnom zamoru treba razgovarati kako bi se on umanjio. Predstavnica zemlje čiji premijer Viktor Orban svojim djelovanjem usporava europsku pomoć Ukrajini jasno je osudila rusku agresiju na tu zemlju.

„Moramo dati do znanja da je Rusija prešla Rubikon” te da ona ne može pobijediti u tom ratu, kazala je Novak.

Tihanovska je naglasila kako je sudbina Bjelorusije povezana s Ukrajinom, zbog čega je pobjeda Kijeva iznimno važna za njezinu državu.

„Bez slobodne Ukrajine nema slobodne Bjelorusije”, rekla je predstavnica oporbe te zemlje, dodavši kako je njezin diktator Aleksander Lukašenko trenutno u vrlo „krhkoj” poziciji u kojoj je izgubio podršku stanovništva, pa ovisi o pomoći Moskve. 

Podjeli:

FacebookTwitterShare