Skip to main content

Spomen-ploča u povodu 100 godina igranja picigina na Bačvicama

| Autor: RTV HB
  • Image
    More - Hrvatska

U povodu 100 godina igranja picigina na splitskim Bačvicama u nedjelju je otkrivena spomen-ploča  posvećena toj izvornoj igri koja se igra u plitkom moru.

Spomen-ploču su otkrili najmlađi članovi Ekološkog društva  Picigin Bačvice.

"Odlučili smo da spomen-ploču otkriju najmlađi piciginaši  jer na njima budućnost te će i oni na buduće naraštaje prenositi tradiciju ove igre", rekao je Hini Branko Bosanac, organizator obilježavanja 100 godina igranja  picigina na Bačvicama.

On naglašava kako su  Bačvice kolijevka splitskog sporta jer je na tom kupalištu odigrana prva vaterpolska utakmica u Splitu, a  na toj plaži se počeo igrati i mali nogomet u  Splitu.

Proslava  igranja picigina, po njegovim riječima, ujedno je poveznica i s drugim sportovima te je na svečanosti picigina odigrana revijalna vaterpolska utakmica te utakmica u malom nogometu između veterana Hajduka i ekipe splitskih olimpijaca.

Za veterane Hajduka igrali su Mladen Pralija, Zoran Vulić, Kažimir Biliškov.... a za ekipu splitskih olimpijaca Petar Metličić, Drago Vuković, Denis Lušić i drugi.

Bosanac ističe kako je redovni član ekološkog društva  Picigin Bačvice i pjevač Goran Karan koji sudjelovao i na današnjoj svečanosti,

"Za popularizaciju picigina posebice treba spomenuti i Đermana Sinanovića i Anatolija Kudrjavceva, dvojicu vrsnih pisaca i piciginaša," rekao je Bosanac.

U sklopu današnjih svečanosti na splitskim Bačvicama ronioci su čistili podmorje na toj kultnoj splitskoj plaži.

Rješenjem ministarstva kulture  2013. godine picigin je proglašen "nematerijalnim kulturnim dobrom."

Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima. Osnovna pravila su vrlo jednostavna: pet igrača u moru dubokom deset do dvadeset centimetara raspoređenih u peterokut međusobno udaljenih šest–sedam metara dodaje se balunom (lopticom) udarajući ga dlanovima, nastojeći pri tom da ne padne u more.

Podjeli:

FacebookTwitterShare