Skip to main content

Zrinka Ujević preuzela dužnost voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

| Autor: RTV HB
  • Image
    europsko vijeće

Diplomatkinja Zrinka Ujević preuzela je dužnost voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, priopćilo je u utorak to predstavništvo.

Voditeljica predstavništva djeluje kao službena predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj pod političkom nadležnošću predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Zrinka Ujević 30 je godina bila hrvatska diplomatkinja, dok od 2014. ima zvanje veleposlanice. Tijekom diplomatske karijere sustavno se bavila europskim poslovima, od 2016. ravnateljica je Uprave za Europu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, dok je od 2000. do 2014. imala važnu ulogu u misiji Republike Hrvatske pri EU-u. Bila je zadužena za politička pitanja, a ranije i voditeljica Ureda glavnog pregovarača.

Ujević je bila i zamjenica voditelja Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri EU-u, a istodobno i predstavnica Hrvatske u Političkom i sigurnosnom odboru. Radila je i kao zamjenica načelnika Odjela za Ujedinjene narode u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova. Na toj se dužnosti bavila brojnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i područjem sigurnosti i očuvanja mira.

Do lipnja prošle godine Predstavništvo je vodio bugarski diplomat i stručnjak za medije Ognian Zlatev, a do stupanja na dužnost Zrinke Ujević zamjenica voditelja Predstavništva Andrea Čović Vidović.

Komisija ima predstavništva u svim glavnim gradovima država članica EU-a te regionalne urede u Barceloni, Bonnu, Marseilleu, Milanu, Münchenu i Wroclawu. U svim su državama članicama Unije predstavništva Komisije oči, uši i glas Komisije na terenu. Ona surađuju s nacionalnim tijelima i dionicima te informiraju medije i javnost o politikama EU-a. Voditelje predstavništava imenuje, kao svoje političke predstavnike u državi članici u koju su raspoređeni, predsjednica Europske komisije, navodi se u priopćenju.

Podjeli:

FacebookTwitterShare