Skip to main content

EURO 2024: Odluke Var tehnologije navijačima će detaljnije biti pojašnjene na velikim ekranima

| Autor: RTV HB
  • Image
    Uefa

Odluke video Var tehnologije koja pomaže sucima, bit će  detaljnije objašnjene i prikazane na velikim ekranima na stadionu na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj koje počinje u petak, kako bi bile jasnije navijačima priopćila  je Europska nogometna konfederacija UEFA, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Tehnička objašnjenja odluka koje će Var i glavni sudac donijeti izvan terena bit će prikazana i objašnjena na velikim ekranima na stadionima, a bit će  dostupna i televizijskim stanicama da što prije opišu razloge svake odluke, dodaje dpa.

Na primjer, umjesto da se na ekranu prikaže da je dosuđen jedanaesterac zbog igranja rukom, kao što je to dosad bio običaj, u novom objašnjenju će biti detaljnije prikazano koji igrač je igrao rukom, kojom, gdje ga je lopta pogodila i zašto je to opravdava konačnu odluku Var.

Prelazak na transparentniju proceduru predstavio je u srijedu u munchenu izvršni direktor Sudačkog odbora pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Istovremeno je rekao da će suci moći objasniti odlike dvojici kapetana timova, ali da će preostali igrači koji budu protestirali ili zatražiti informaciju o odluci biti opomenuti žutim kartonom. Ovo pravilo je već korišteno u sva tri finala ovogodišnjih europskih klupskih natjecanja.

- Radimo to za sljedeće generacije, za nogomet i imidž igre, za mlade nogometaše i mlade suce - rekao je Rosetti, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ekipe koje imaju golmana za kapetana, prije utakmice će izabrati igrača u polju koji će zamijeniti golmana i sudac će mu moći objasniti odluke.

Podjeli:

FacebookTwitterShare