Skip to main content

Indijski nogometni savez optužio Igora Štimca za korištenje astrologa nakon smjene s mjesta izbornika

| Autor: RTV HB
  • Image
    stimac

Indijski nogometni savez (AIFF) optužio je bivšeg izbornika Igora Štimca za korištenje astrologa pri odabiru igrača, nakon što ga je otpustio s mjesta izbornika zbog neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Štimac, bivši reprezentativni branič West Hama i Hrvatske, imao je turbulentan odnos s AIFF-om tijekom svojih pet godina mandata. Poraz od Katara ranije ovog mjeseca okončao je indijske snove o plasmanu u treće kolo azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., a njegov ugovor je raskinut prošlog tjedna.

Na svojoj završnoj konferenciji za novinare, Štimac (56) je izjavio da je zbog stresa morao na operaciju srca te da se tijekom svog mandata borio s "lažima" i ljudima s "privatnim interesima". AIFF je odgovorio kasno u ponedjeljak, rekavši da je Štimac "negativnim izjavama" nanio štetu nacionalnoj asocijaciji.

"Komunikacija gospodina Štimca – očigledno napravljena s jedinom namjerom da se AIFF omalovaži i njegovo osoblje prikaže u lošem svjetlu – ne priliči profesionalcu koji je služio organizaciji više od pet godina," navodi se u priopćenju AIFF-a. "Ovo ponašanje samo je učvrstilo uvjerenje AIFF-a da je donesena ispravna odluka, s opravdanim razlogom, da se raskine njegov ugovor," dodaje se.

Štimac, koji je igrao polufinale Svjetskog prvenstva za Hrvatsku 1998. godine, postao je izbornik Indije 2019. godine i nakratko ih doveo u prvih 100 FIFA-ine svjetske rang liste, što je tek drugi put u gotovo tri desetljeća. Njegov mandat bio je obilježen kontroverzama.

U medijskom izvještaju iz 2023. godine navodi se da je Štimac koristio astrologa za odabir svog indijskog tima, što je u to vrijeme nazvao "sramotom". No, u priopćenju AIFF-a stoji da je bio "šokiran kada je primijetio njegovu ovisnost o astrologu koji određuje prozivke i selekcije igrača", prije nego što su uskočili da to zaustave.

Štimac je početkom ove godine odveo Indiju na Kup Azije, gdje su izgubili sve tri utakmice.

Podjeli:

FacebookTwitterShare