Skip to main content

Italija donosi oštrije mjere za odvraćanje migranata

| Autor: RTV HB
  • Image
    italija

Talijanska vlada, suočena s porastom dolazaka migranata, donijela je mjere kojima produljuje vrijeme njihova zadržavanja i osigurava povratak u domovinu većeg broja ljudi koji nemaju zakonsko pravo na boravak, rekli su vladini dužnosnici.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je gotovo 10.000 migranata stiglo na južni talijanski otok Lampedusu prošlog tjedna, što je ozbiljno narušilo vjerodostojnost desne premijerke Giorgie Meloni, koja je prošle godine preuzela vlast obećavajući suzbijanje ilegalne imigracije.


Meloni je na početku sastanka vlade izjavila da bi migranti koji čekaju repatrijaciju trebali biti zadržani šest mjeseci, s mogućnošću produljenja na 18 mjeseci, umjesto sadašnja tri mjeseca.

To će biti dovoljno vremena ne samo za obaviti potrebne procjene nego i provesti repatrijaciju onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu, rekla je Meloni.


Izvori su rekli da je vlada ubrzo odobrila tu mjeru, kao i osnivanje novih centara za zadržavanje u udaljenim područjima. Meloni je rekla da Italija mora povećati kapacitet takvih objekata jer su oslabljeni "godinama imigracijskih politika".


Prema talijanskom zakonu, migranti koji se suočavaju s repatrijacijom mogu biti zadržani ako se ne mogu odmah protjerati. Većina migranata, kako kažu dužnosnici, dolazi u Italiju iz ekonomskih razloga i stoga nemaju pravo na azil.


Prošli pokušaji zadržavanja migranata uglavnom su propali, jer su zadržani često izlazili iz centara i kretali na put prema bogatijim zemljama sjeverne Europe.

Podjeli:

FacebookTwitterShare