Skip to main content

Julian Assange pušten iz britanskog zatvora, vraća se u Australiju

| Autor: RTV HB
  • Image
    Julian Assange
    Foto:
    Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pušten je iz britanskog zatvora i vraća se kući u Australiju nakon 12-godišnje pravne borbe protiv izručenja Sjedinjenim Državama. Assange (52) postigao je sporazum s američkim tužiteljstvom, pristavši priznati krivnju za kazneno djelo povezano s objavom povjerljivih vladinih dokumenata.

Nakon što je proveo gotovo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i posljednjih pet godina u zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh, Assange je u ponedjeljak napustio London i krenuo prema Saipanu, američkom teritoriju u Pacifiku, gdje će se održati sudsko saslušanje i izricanje kazne. Očekuje se da će se nakon toga vratiti u Australiju.

 

 

Assange je u SAD-u bio optužen za špijunažu zbog objave stotina tisuća povjerljivih dokumenata koje je dostavila bivša analitičarka vojne obavještajne službe Chelsea Manning. Optužbe su uključivale ugrožavanje života povjerljivih izvora objavom necenzuriranih dokumenata.

UN-ov posebni izvjestitelj za mučenje, Amnesty International i brojni zagovornici slobode govora pozvali su na obustavu Assangeovog izručenja, a u svibnju je Visoki sud u Londonu presudio da ima pravo na žalbu.

Nakon njegovog puštanja, Assangeova supruga Stella izrazila je zahvalnost svima koji su se godinama zalagali za njegovo oslobađanje.

Podjeli:

FacebookTwitterShare