Skip to main content

Kosovska policija: Ubijena su tri napadača

| Autor: RTV HB
  • Image
    kurti

Kosovska policija objavila je kako su tri napadača na kosovsku policiju ubijena u razmjeni vatre. Iz policije kažu da je situacija i dalje napeta. "Situacija na sjeveru zemlje, točnije na području sela Banjska i dalje je napeta. Kriminalne skupine s vremena na vrijeme napadaju policijske jedinice na terenu, koje, usprkos napadima na njih, nastavljaju na uspostavljanju sigurnosnog perimetra u interesu smirivanja situacije i vladavine reda i zakona na Kosovu", navodi se u priopćenju. Baš kao ranije i dužnosnici iz Prištine, iz policije tvrde da je riječ o "profesionalcima koji su maskirani i u uniformama", te "posjeduju teško naoružanje, granate i drugu vojnu opremu". "Koriste oklopna vozila i različite privatne objekte, a stacionirani su u i oko manastira Banjska", navode iz policije. 

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon ubojstva kosovskog policajca da se u selu Banjska, u općini Zvečan na sjeveru Kosova, trenutno nalazi više od 30 teško naoružanih osoba, koje su došle na Kosovo ratovati.

Kurti je nakon zasjedanja Savjeta za sigurnost Kosova povodom ubojstva kosovskog policajca Afrima Bunjakua na sjeveru zemlje, izjavio da napadi na kosovsku policiju i dalje traju.
“Tamo je najmanje 30 teško naoružanih osoba, profesionalnih vojnih ili policijskih snaga, koje je opkolila Policija Kosova i koje pozivam da se predaju našim sigurnosnim organima. Oni nastavljaju napadati našu policiju, nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, rekao je Kurti.

On je na konferenciji za novinare prikazao nekoliko fotografija iz sela Banjska na kojima se, kako tvrdi Kurti, nalaze osobe koje nisu oružani civili, niti obični građani.

“Jasno je da ove uniformirane osobe, kojih je najmanje 30, iako se na njihovim uniformama ne vide oznake, predstavljaju organiziranu postrojbu koja je došla boriti se na Kosovu. Pozivam ih sve da se predaju kosovskim organima koji su ih opkolili u Banjskoj”, rekao je Kurti.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada.

- Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu, rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse.

Kurtijeva izjava dolazi nekoliko sati nakon što je zasjedu prozvao činom terorizma i optužio vladu u Srbiji.

- Organizirani kriminal s političkom, financijskom i logističkom podršku dužnosnika u Beogradu napada našu zemlju, napisao je na društvenim mrežama.

Kurti je u poslijepodnevnim satima objavio fotografije navodnih napadača na kojima se vide vozila bez registracijskih oznaka.

Srpska javna televizija RTS ranije je izvijestila da su zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju koja ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU-a na Kosovu i NATO-vih snaga KFOR-a.

Vlada u Beogradu zasad nije komentirala situaciju na Kosovu, no predsjednik Aleksandar Vučić trebao bi se na tu temu obratiti u poslijepodnevnim satima. 

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je za TV Prva da treba prvo vidjeti "što se točno dogodilo", ocijenivši da je u svom regiranju kosovski premijer "požurio da optuži Srbe". Kosovskog premijera Kurtija optužio je da baš njemu u prilog ide nasilje.

- Nasilje, bilo kakvo odgovara isključivo Albinu Kurtiju i to svi znaju, ustvrdio je pa nanizao optužbe na račun kosovskog premijera. I sve što je (Kurti) radio prethodnih mjeseci, sa najbrutalnijim mogućnim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želio otvorenu eskalaciju i zato što je htio da dovede do nekog nasilja,, rekao je Orlić pa pojačao kazavaši da se to vidjelo iz svakog poteza Albina Kurtija.

Podjeli:

FacebookTwitterShare