Skip to main content

Lufthansa podiže cijene karata, neke će biti skuplje i za 72 eura

| Autor: RTV HB
  • Image
    zrakoplov

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa objavila je u utorak da će podići cijene karata zbog ekološke naknade koja bi trebala pokriti veće troškove goriva

Cijene karata porast će od jedan do 72 eura, ovisno o vrsti karte, na svim letovima koji polaze iz zemalja EU-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Švicarske, stoji u Lufthansinom priopćenju.

EU traži od prijevoznika da postupno povećavaju upotrebu održivog goriva u letovima koji polaze iz zrakoplovnih luka u članicama Unije, napominje Reuters.

Ekološka naknada „pokrit će dio dodatnih troškova koji kontinuirano rastu zbog regulatornih zahtjeva da se zaštiti okoliš" i uključuju upotrebu održivog zrakoplovnog goriva od bioloških materijala, ključnog, kako je ocijenjeno, za smanjenje zagađenja u zračnom prometu, navode u Lufthansi.

"Dodatak za troškove zaštite okoliša" pokrit će dio većih troškova u 2025. godini, priopćila je kompanija.

Glasnogovornik Lufthanse tvrdi da uvođenje naknade nije povezano s većim troškovima rada nakon brojnih štrajkova od početka godine. Uoči objave poslovnog izvješća za prvo tromjesečje kompanija je bila upozorila da zbog štrajkova očekuje slabije poslovne rezultate.

Kompanija za sada ne očekuje daljnji rast dodatnih troškova, dodao je.

Izvršni direktor Luftanse Carsten Spohr upozorio je prošle godine da će ciljeve EU-a biti teško ostvariti, nagovijestivši prebacivanje većih troškova na putnike.

Zrakoplovni prijevoznici već godinama upozoravaju da bi propisi o održivom gorivu mogli povećati njihove troškove. Air France-KLM uveo je ekološku naknadu u siječnju 2022., tražeći doplatu od 12 eura za karte u poslovnom razredu i od četiri eura u ekonomskom razredu.

EasyJet, Ryanair i IAG nisu bili dostupni za komentar o mogućem podizanju cijena karata, napominje Reuters.

Podjeli:

FacebookTwitterShare